De winter is in het land ... Waar je best op let om je paard optimaal te verzorgen.

De winter is in het land ... Waar je best op let om je paard optimaal te verzorgen.
De winter is in het land, hoewel dat een heel mooi zich is en leuke winterse 'kiekjes' oplevert met je favoriete viervoeter is het toch aangeraden met sommige zaken rekening te houden.

  • Sneeuw is voor paarden niet zo'n groot probleem, let wel op als ze hoefijzers dragen! De sneeuw kan vast klitten in het hoefijzer en een gladde ijsbal vormen. Je paard loopt dus eigenlijk op hakken. Je kunt deze ijsklontvorming voorkomen door je hoefsmid te vragen sneeuwbeslag toe te passen.

  • Een paard met hoefijzers is ook een extra groot risico op uitglijden. Feit blijft wel dat een paard met ijzers minder grip heeft dan een paard zonder ijzers.

  • Ben je van plan je paard uit te laten bedenk dan dat de sneeuw de weides bedekt. De ondergrond is dus niet langer zichtbaar. Een enthousiast paard kan zich zo snel verstappen.

  • Staan de paarden op stal en zijn ze dit niet gewoon? Zorg dat er voldoende ruwvoer is om de verveling tegen te gaan.

  • Paarden die ‘s winters in een kale wei staan zonder beschikking over onbeperkt ruwvoer zijn de hele dag bezig de overgebleven sprietjes op te peuzelen. Het risico dat ze hiermee zand binnenkrijgen is groot. Dit kun je voorkomen door ruim voldoende ruwvoer aan te bieden. Zo vermijd je zandkoliek.




  • Tot slot: Wees voorbereid op winters weer. Zorg dat je een sneeuwschuiver en strooizout op voorraad hebt en sleep de rijbak, paddock en evt weide egaal voordat het gaat vriezen of sneeuwen en strooi vast zout.