De winnaars van de Wereldbeker finale op een rijtje

De winnaars van de Wereldbeker finale op een rijtje

It's that time of the year again... De start van de Wereldbeker Jumping! Deze week staat de allereerste manche op het programma en dus is het tijd om eens terug te blikken op de vorige jaren.

Beginnen doen we in 2010. De finale werd toen verreden in Genève, Zwitserland. The master himself, Marcus Ehning won toen de finale met Plot Blue en een totaal van 6 strafpunten. Ludger Beerbaum (Gotha) en Pius Schwizer (Ulysse en Carlina) stonden toen op de gedeelde tweede plaats. Luciana Diniz eindigde vierde met Winningmood. 

In 2011 was de overwinning opnieuw voor een Duitser. In zijn thuisland reed Christian Ahlmann naar de overwinning met Taloubet Z. Het podium werd toen vervolledigd door Eric Lamaze met Hickstead op twee en Jeroen Dubbeldam met Simon op drie. 

In 2012 vond de finale plaats in 's Hertogenbosch, Nederland. De Amerikaan Rich Fellers was toen een delegatie Zwitsers voor. Steve Guerdat nam toen met Nino des Buissonnets het zilver mee naar huis en vergezelde op het podium zijn landgenoot Pius Schwizer, die met Ulysse derde eindigde. 

Gothenburg, Zweden, mocht in 2013 de finalisten ontvangen. Power Lady Beezie Madden reed toen haar mannelijke concurrenten naar huis met Simon. Steve Guerdat moest zich met Nino des Buissonnets opnieuw tevreden stellen met een tweede plaats. Kevin Staut eindigde met Silvana HDC derde. 

In 2014 was de winst opnieuw voor een Duitser dankzij Daniel Deusser met Cornet d'Amour. Scott Brash vermeed toen een Duits feestje door op de derde plaats te eindigen met Ursula XII. Ludger Beerbaum nam het zilver mee naar huis, Marcus Ehning eindigde met Cornado I NRW vierde. 

En dan gebeurt het eindelijk voor Steve Guerdat... In 2015 wint de Zwitser voor het eerst in zijn carrière, en na meermaals in de top drie te eindigen, de Wereldbeker finale in Las Vegas. Albfuehren's Paille sprong toen voor hem naar de overwinning. Pénélope Leprevost en Vagabond de la Pomme eindigden toen tweede, voor Betram Allen met Molly Malone V. 

Vanaf dan leek Steve Guerdat goed op dreef te zijn want in 2016, in Gothenburg, verlengde hij zijn titel, dit keer met Corbinian. Het zilver was toen voor Harrie Smolders en Emerald NOP, het brons voor Daniel Deusser met Cornet d'Amour. 

In 2017 vond de finale plaats in het Amerikaanse Omaha. McLain Ward wist toen de overwinning in eigen land te houden met HH Azur. Romain Duguet kon voor de tweede plaats rekenen op Twentytwo des Biches, Henrik von Eckermann en Mary Lou namen het brons mee naar huis. 

Ook in 2018 nam een Amerikaan de beker mee naar huis. Opnieuw was Beezie Madden de sterkste met Breitling LS. Haar landgenoot Devin Ryan eindigde toen tweede met Eddie Blue. Henrik von Eckermann sprong net zoals in 2017 naar de derde plaats met Mary Lou. 

Tenslotte reisden we in 2019 opnieuw af naar Gothenburg. Steve Guerdat won toen voor de derde keer de finale. Martin Fuchs maakte het Zwitsers feestje compleet met de tweede plaats. Peder Fredricson eindigde met Catch Me Not S derde. 


Hopelijk is het dit jaar aan onze Nederlanders om de Wereldbeker naar huis te nemen...