Dan toch verband tussen transport en maagzweren bij paarden

Dan toch verband tussen transport en maagzweren bij paarden

Wetenschappers en dierenartsen vermoedden al langer dat er een relatie bestaat tussen het vervoer van paarden en het ontstaan van maagzweren. Een nieuwe studie heeft dit vermoeden onderzocht. In het onderzoek van Italiaanse en Australische onderzoekers is een verband aangetoond.

In de tweedelige studie was de hypothese dat transport de oorzaak zou zijn van zweren in het maagslijmvlies en dat het effect ernstiger zou zijn als de paarden ervoor niets gegeten hadden.

Het onderzoek werd in twee delen gevoerd. In het eerste deel werden twaalf merries blootgesteld aan een nacht vasten op stal. In het tweede deel werden 26 paarden op transport gesteld in twee groepen van 13 paarden. De paarden reisden bijna 900 km, een trip van ongeveer 12 uur. Een deel van de paarden kreeg één tot zes uur voor het transport alfalfa hooi te eten.

Uit het onderzoek bleek dat de maaginhoud van de paarden niet zuurder werd, maar juist een hogere pH kreeg tijdens het transport. De paarden die alfalfa hooi hadden gehad, hadden bovendien na het transport nog vrij veel voedsel in hun maag.

Bij vijftien van de 26 onderzochte paarden was er een duidelijke aanwijzing voor maagzweren na het transport. Een paar paarden ontwikkelden zelf een maagzweer. De ernst van de aantasting van het maagslijmvlies leek afhankelijk van hoe leeg de maag was. Zo werd dus het verband aangetoond.

bron: The Horse