Daar is de herfst ... let op met wat je paard eet in de wei!

Daar is de herfst ... let op met wat je paard eet in de wei!

Het is herfst, de periode wanneer er vanalles in de weide kan terechtkomen door het vallen van beplanting. Zo ook zaden van de esdoorn. Deze zijn voornamelijk schadelijk omdat ze Atypische myopathie kunnen veroorzaken, een spieraandoening bij paarden. Dit is een dodelijke ziekte voor paarden. Maar ook eikels kunnen een dodelijk gevolg hebben voor je favoriete viervoeter!

Eikels bevatten tannine of tanninezuur, een giftige stof waar paarden bij een grote opname erg ziek van kunnen worden. Het gevolg van het tainnezuur is dat de bloedvaten van je paard gaan samentrekken.  Ook bloedstolling en klontering van eiwitten kunnen het gevolg zijn.  Eén van de symptomen en problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn nierproblemen. 

Staat jouw paard in de herfst in de paddock of een (kaal) weiland? Dan bestaat er de kans dat hij teveel zand binnenkrijgt doordat de weides kaler worden. Daarnaast kunnen paarden uit verveling of omdat ze opzoek zijn naar mineralen, zand gaan likken in de paddock of het weiland. Dit kan zandkolieken als gevolg hebben.

Er komen veel verschillende planten in Nederland voor die giftig zijn voor paarden. De meest bekende zijn Jacobskruiskruid, de Bastaardklaver, Taxus en Buxus. Onvoldoende gras in een weide kan ervoor zorgen dat het paard giftige plantendelen eet. Ook storten van groenafval leidt vaak tot gevaarlijke situaties. Jonge paarden zijn veelal nieuwsgierig en minder kieskeurig waardoor ze sneller een giftige plant, boom of struik uitproberen. Het eten van giftige planten kan blijvende gezondheidsschade opleveren of de dood tot gevolg hebben. Onderzoek daarom de weide en de directe omgeving op giftige planten.