Corona: 1 op 1 lessen mogen nog

Corona: 1 op 1 lessen mogen nog

Naar aanleiding van het besluit van het RIVM vorige week dat sportclubs vanwege de coronacrisis in ieder geval tot 6 april hun deuren moeten sluiten en het daaropvolgende besluit van de KNHS en de FNRS dat manege- en verenigingslessen op manegebedrijven en paardensportverenigingen per direct dienden te worden afgelast, bleven veel andere hippische ondernemers met vragen zitten. Felix Hippisch heeft een speciale corona-helpdesk en een van de meest gestelde vragen was: 'Mag ik nog privélessen geven?'

Vooropgesteld is het uiteraard van groot belang dat alle richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid in acht worden genomen. Dit geldt net zo goed voor de hippisch ondernemer. Feit is echter dat op dit moment (d.d. maandagmiddag 23 maart 2020) 1 op 1 lessen (‘privélessen’) nog steeds zijn toegestaan (klik hier voor een link naar de website van de Rijksoverheid). Zo mogen personal trainers nog steeds 1 op 1 privé fitness lessen geven. Als we dit doortrekken naar de paardensport, dan constateren we dat privélessen in zijn algemeenheid plaatsvinden in een ruime binnenhal (20x40m of 20x60m), of in een buitenbak in de open lucht van dezelfde afmetingen. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van een (draadloos) instructiesysteem op afstand. Het houden van 1,5 meter afstand is dan ook zeer goed te realiseren.

Stel jezelf de vraag:

Kan ik mijn privélessen op een ‘corona veilige’ manier vormgeven? Te denken valt aan het opzadelen van het paard bij de eigen trailer van de lesklant, voortdurend 1,5 meter afstand in acht nemen, het toelaten van maximaal 1 begeleider naast het paard en de ruiter/amazone, het open zetten van deuren zodat daar geen aanrakingen plaatsvinden, pas de volgende klant ontvangen als de vorige lesklant is vertrokken, kantine dicht laten, etc. etc.

Of kan ik mogelijk bij mijn klant zelf op locatie lesgeven? Bedenk in dat geval wel dat het btw tarief omhoog gaat van 9% naar 21%.

Bron: FelixHippisch