Cor Moors, voormalig regio-inspecteur van Limburg, overleden

Cor Moors, voormalig regio-inspecteur van Limburg, overleden

Gisteren werd bij het KWPN bekend dat op de leeftijd van bijna 83 jaar Cor Moors uit Ell is overleden. Daarmee verdwijnt een markant paardenmens, die vooral veel heeft betekend voor de Limburgse fokkerij.

Cor Loeffen is destijds Cor Moors opgevolgd als regio-inspecteur en kende hem goed: “Een hele prettige man om mee samen te werken. Iemand met veel passie voor de fokkerij, vooral de fokkerij van springpaarden had zijn interesse. In zijn eigen fokkerij gebruikte hij onder meer de hengsten Almé Z en Jasper, echte springhengsten. Beweging aan de hand was voor hem niet het belangrijkste, goed kunnen springen wel. Van oudsher zijn de meeste fokkers in Limburg vooral geïnteresseerd in het springen. Hij stond dicht bij de fokkers en maakte makkelijk contact ermee. Als hij twijfelde bij een merrie over wel of geen sterpredicaat, dan besliste hij eigenlijk steeds in het voordeel van de fokker. Hij kon altijd zijn beslissingen goed motiveren. Onnodig te zeggen dat hij met zijn enthousiasme en liefde voor het springpaard een groot draagvlak had onder de Limburgse leden!”

KWPN-functies
Sinds 1975 vervulde de Limburger diverse functies bij het KWPN. Zo was Cor Moors jurylid en van 1977 tot 1981 was hij een gewaardeerd lid van het Hoofdbestuur. Vervolgens werd hij regio-inspecteur van Limburg en dit bleef hij precies een kwart eeuw. Van 2001 tot en met 2005 maakte hij deel uit van de Herkeuringscommissie voor de richtingen Rij- en Gelders paard. Terecht werd hij in 2002 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze titel is bedoeld voor mensen die iets toevoegen aan de samenleving. Tijdens de KWPN Hengstenkeuring in 2006 kreeg hij ook nog eens het gouden ereteken van de KWPN uitgereikt.

10.000 dollar
Cor vertelde niet alleen theoretische verhalen, maar bracht in de fokkerij ook zijn eigen inzichten in praktijk. Dit resulteerde in 1998 tijdens het WK Springpaarden in Lanaken in een mooie cheque van 10.000 dollar, nadat de door hem gefokte Kalypso eerste werd bij de Zesjarige Springpaarden. Nog een toppaard dat bij Cor werd geboren was Mon Ami, internationaal springpaard onder Wout-Jan van der Schans en tweevoudig winnaar van de Derby van Eindhoven. Naast de twee keurmerries Franḉaise en Girondine fokte hij nog veel meer succesvolle sportpaarden. Nooit echter liet de bescheiden boomkweker en fruitteler zich daarop voorstaan.

Wij wensen zijn echtgenote Fien Moors-Franssen en al degenen die hem liefhadden veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd. Moge Cor in vrede rusten.


bron: KWPN.nl