Concours Helsinki haalt alle energie uit paardenmest

Concours Helsinki haalt alle energie uit paardenmest

Voor het vijfde jaar op rij werd alle elektriciteit die werd gebruikt op de Helsinki International Horse Show volledig gegenereerd uit paardenmest. Meer dan 150 megawattuur energie werd gecreëerd uit de 100 ton mest verzameld van de deelnemende paarden tijdens het vierdaagse evenement in de Finse hoofdstad.

Het mest-tot-energiesysteem ontwikkeld door Fortum, een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in elektriciteitsopwekking, warmteproductie en afvalrecycling, voldeed aan alle elektriciteitsbehoeften van het paardensportevenement, inclusief verlichting, scoreborden en oplaadstations voor mobiele telefoons. De overtollige energie die werd gegenereerd, ging terug naar het nationale net om huizen in de omgeving van Helsinki te verwarmen.



Wat begon als een desk-project in 2014, is nu een krachtige goedkeuring van de kracht van paardenmest als een betrouwbare bron van hernieuwbare energie, niet alleen bij paardensportwedstrijden, maar ook voor lokale gemeenschappen. “Het mest-tot-energiesysteem biedt een enorm potentieel voor landen met grote paardenpopulaties en heeft aangetoond dat out-of-the-box oplossingen nodig zijn als we niet langer afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen,” aldus Fortum HorsePower Vice President Anssi Zei Paalanen.



“Het is mogelijk om een ​​telefoon met slechts 0,2 deciliter paardenmest op te laden en de mest die dagelijks door twee paarden wordt geproduceerd, kan een jaar lang warmte opwekken voor één familiehuis.”



Elektriciteit die wordt gegenereerd door paardenmest is slechts een van de vele initiatieven in het kader van het milieuconcept ‘Helsinki Jumps Green’ dat het evenement tot de meest ecologische paardenshow ter wereld wil maken. Het Jumps Green-concept omvat ook initiatieven voor recycling en papierreductie, het gebruik van milieuvriendelijke inkoopmethoden en duurzame voedselconsumptie tijdens het evenement.



“Als organisatoren van evenementen is het onze verantwoordelijkheid om partnerschappen met de lokale industrie tot stand te brengen om duurzame sportevenementen een reële mogelijkheid te maken en niet alleen een leuke”, zei Tom Gordin, International Horse Show Event Director.



“Onze visie is om de wereldleider te worden op het gebied van duurzaamheid in paardensportevenementen. We weten uit eigen ervaring dat dit toewijding vereist, maar het eindresultaat is de moeite waard. We zijn er trots op samen te werken met Fortum en deel uit te maken van de oplossing voor duurzame energie. ”


Het mest-tot-energiesysteem heeft ook een manier geboden om het afvalverwijderingsprobleem voor stallen in een land aan te pakken met strikte controles op het gebruik van paardenmest als meststof en de verwijdering van mest op stortplaatsen.



Ongeveer 70.000 ton mest is verzameld van paarden die rond Finland zijn gestald sinds het mest-tot-energiesysteem in 2015 is gestart. De energie- en warmtefabriek in Järvenpää, net buiten Helsinki, levert warmte aan 1.250 klanten in het gebied en elektriciteit aan het nationale elektriciteitsnet.


Het systeem vervangt gedeeltelijk de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen bij de productie van energie en helpt de impact van klimaatverandering te verminderen. Wanneer paardenmest andere biomassa vervangt bij de productie van energie en warmte, vermindert dit de uitstoot van kooldioxide met ongeveer 200 kilo per ton mest. En als paardenmest fossiele brandstoffen zoals steenkool vervangt, zijn de voordelen nog groter.



“Het mest-tot-energiesysteem heeft aangetoond dat ideeën voor alternatieve energieoplossingen van de meest onverwachte plaatsen kunnen komen,” zei FEI-president Ingmar De Vos. “De initiatieven van Helsinki leveren een enorme bijdrage, niet alleen in termen van de waarde die ze leveren aan paardensport, maar ook voor de bredere implicaties die ze hebben voor lokale en regionale gemeenschappen. Het laat duidelijk zien dat de paardensportgemeenschap serieus is over zijn verantwoordelijkheid om het milieu te beschermen. ”


bron: PErsbericht