Ben Maher ontkent fraude

De nummer twee van de wereld, Ben Maher heeft gereageerd op de beschuldigingen die tegen hem zijn gemaakt. Zijn voormalige sponsoren Mike en Emma Philips claimen dat de winnaar van Olympisch teamgoud maar liefst 700.000 euro heeft gefraudeerd met geld dat hij zou hebben achtergehouden tijdens de verkoop van verschillende paarden. Er lopen inmiddels twee rechtszaken tegen de hem. De familie Philips wil ten eerste het geld terug dat Maher van hen zou hebben verduisterd, maar ook eisen zij de verkoop van Maher’s Olympiadepaard Tripple X. De familie kocht het paard in 2009 voor 250.000 pond, maar inmiddels zou zijn waarde minstens enkele miljoenen bedragen. Ook wil de familie duidelijkheid over het eigendomsrecht van het paard.

Maher is echter van mening dat de familie Philips hem nog geld schuldig is voor zijn service als ruiter. Maher had sinds 2005 verschillende paarden van de familie onder het zadel. Begin 2013 gingen de zakenpartners uit elkaar en begin augustus van dit jaar werd deze stap officieel. Volgens de familie Philips werden een aantal paarden voor veel meer geld verkocht dan Maher aan hen liet weten. Zo werd Tackeray voor 850.000 dollar verkocht naar Amerika terwijl zij slechts 500.000 euro ontvingen. Maher zou het gestolen geld hebben gebruikt om zijn stallencomplex in Engeland en zijn pas aangekochte landgoed in Wellington te kunnen kopen.

Volgens de advocaten van Maher heeft de familie Philips echter geen bewijsstukken geleverd waaruit zou blijken dat Maher heeft gefraudeerd. Daarnaast zou hij recht hebben op tien procent van het dekgeld van de hengsten en tien procent commissie voor de verkochte paarden. Maher is het ermee eens dat Tripple X verkocht moet worden en zou volgens afspraak het paard blijven rijden, maar Mike Phillips probeerde te voorkomen dat de combinatie aan start zou komen in de Nations Cup wedstrijd van Hickstead (augustus). Ondertussen heeft Maher een nieuwe sponsor gevonden in de Amerikaanse Jane Clark, wiens paard Cella momenteel in supervorm is en samen kwam de combinatie tot teamgoud en individueel zilver op het EK springen van 2013 in Denemarken.

Verder staat in de rechtbankpapieren dat Maher samen met de familie Philips het springpaard Wonderboy aankochten voor 400.000 Britse ponden. Maher betaalde zijn aandeel met vier paarden die in eigendom waren van zijn vader. Wonderboy werd in 2010 voor 950.000 euro verkocht, waarbij de Ierse springruiter Billy Twomey 80.000 euro ontving als tussenpersoon. Volgens Maher’s advocaat deelden Maher en de familie Phillips het overige bedrag van 870.000 euro. Mike Philips vertelde Maher om nog eens 200.000 pond te accepteren als betaling van de Quainton Stud (de stallen van Phillips) voor hun aandeel als eigenaren van Tripple X. Maher is echter van mening dat de familie hem ook nog eens 37.000 pond schuldig is voor Wonderboy.

Bron: Hoefslag/ChronofHorse