Anne Rita Bertschy zegt dressuurcarrière vaarwel

Anne Rita Bertschy zegt dressuurcarrière vaarwel
De Filipijnse dressuuramazone Anne Rita Bertschy moet haar dressuurcarrière verplicht stopzetten. De amazone stond op stal bij Anky Van Grunsven en werd dan ook getraind door de Nederlandse. Met haar twee paarden, Tenson (v. Krack C) en Ventoux (v. Ferro) reed ze op Grand Prix niveau.

Bertschy deed haar verhaal aan de redactie van Equnews. "Jammergenoeg was het afgelopen jaar heel zwaar voor mijn familie. Mijn familie heeft enkele persoonlijke problemen gehad en daarom waren mijn ouders, die mij altijd gesteund hebben tot nu, niet meer in staat om mij te steunen. Financieel gezien kon ik het in mijn eentje niet aan en moest ik dus de paarden verkopen. Ik hoopte dat ik enige steun of sponsors zodat ik ze kon houden."

"Het is zelfs nog meer frustrerend dat ik gedurende vijf jaar mijn studies combineerde met training en nu ik eindelijk mijn master afgewerkt heb, was ik klaar om mij helemaal toe te wijden op de sport en mijn paarden. Alles was klaar, ik reed voor de Filipijnen, maar woonde in Nederland bij Anky Van Grunsven, de paarden stonden daar beiden en waren aan het beteren in de Grand Prix. Op dat moment moest ik dus stoppen. Maar zo is het leven en ik heb het moeilijk gehad om het te leren accepteren" vervolgde de amazone.

Bertschy werkt nu bij de FEI in Lausanne en gaat de cursus afwerken om een team coach te worden. Ze wil zich graag specialiseren in sportcoaching en werken met de atleten. We zullen dan wel zien wat de toekomst brengt. "Ook al doet mijn hart nu heel veel pijn als ik aan mijn paarden denk, ben ik door deze ervaring wel sterker geworden. Ik geloof dat alles gebeurd met een reden en ook al weet ik nog niet waarom, ik ben zelfzeker hierover" zegt ze verder nog.

"Ergens heb ik nog een klein beetje hoop dat ik terug op een paard zal rijden en dat ik terug naar de topsport kan gaan, ik hou zo veel van deze sport! Ik zal blijven zoeken naar sponsors met de 'Sea Games' in Manilla in gedachten. Wie weet, je sterft niet van proberen en dromen" sluit de Filipijnse af