Andries van Daalen: “COVID-19 vraagt om creatieve oplossingen”

Andries van Daalen: “COVID-19 vraagt om creatieve oplossingen”


2020 gaat de boeken in als een bewogen jaar dat geheel in het teken stond van de coronapandemie, beter bekend als Covid 19. Het heeft effect op ons dagelijks leven: op werk, economie, privé, voorzieningen, sport, het dagelijkse leven en dus ook op de paardenfokkerij en –sport. KWPN-voorzitter Andries van Daalen blikte in 'Breeding News', de uitgave van de WBFSH die naar al onze leden per mail wordt verstuurd, terug op 2020. Hieronder plaatsen wij de Nederlandstalige versie van dit onlangs gepubliceerde artikel;


“COVID-19 vraagt om creatieve oplossingen”

Het KWPN zag zich geconfronteerd met noodzakelijke maatregelen vanuit de overheid waardoor in eerste instantie vele evenementen niet konden plaatsvinden. Directie en bestuur beraadden zich over hoe verantwoord om te gaan met de situatie. KWPN-voorzitter Andries van Daalen vertelt: “Uiteraard stonden en staan wij volledig achter al deze richtlijnen om de verspreiding van het virus in te dammen, dus in eerste instantie hebben we diverse activiteiten afgelast. Achter de schermen zijn we in overleg getreden met de overheid, en er is veel tijd en energie gaan zitten om als sector protocollen te ontwikkelen voor in eerste instantie het chippen van de veulens en het organiseren van stamboekkeuringen. Toen er door de versoepeling weer meer mogelijk was zijn we in nauw contact gebleven met de overheid, en alles wat wel georganiseerd kon worden is gebeurd volgens zeer strikte richtlijnen en protocollen.”Vele evenementen zijn echter afgelast of vonden plaats zonder publiek. “Ik – en ik vermoed velen met mij – heb het contact met onze leden en andere paardenliefhebbers gemist. Want wat is er nou mooier dan met gelijkgestemden van gedachten te wisselen over de fokkerij, de sport en alles rondom ons geliefde KWPN-paard. Maar de realiteit is dat dat er dit jaar gewoon niet inzat.”

Creatief

Tegelijkertijd dwingt een situatie zoals die van het afgelopen jaar mensen om creatief te zijn en naar andere oplossingen te zoeken. Van Daalen: “En dus hebben we nóg meer ingezet op online. De KWPN Kampioenschappen konden niet doorgaan, maar de stamboekkeuringen en het Nationaal Kampioenschap voor driejarige merries hebben we via livestream uitgezonden. We hebben vele vlogs online geplaatst waarin fokkers, hengstenhouders, trainers, dierenartsen, KWPN-functionarissen en –medewerkers een kijkje achter de schermen gaven van ‘het KWPN in coronatijd’. Dat werd zeer gewaardeerd, zeker in een tijd waarin er gewoon niet heel veel te beleven viel.

”Onlangs is de eerste bezichtiging van de spring-, dressuur- en Gelderse hengsten op het KWPN-centrum afgerond. Hier mochten alleen voorbrengers en begeleiders mee naar binnen, en eigenaren konden uitsluitend de verrichting van hun eigen hengst bijwonen. “Maar alles was uitstekend te volgen via de livestream op KWPN.tv, onze website en op ClipMyHorse. Met als resultaat dat in de eerste twee dagen al 12.000 unieke bezoekers uit zo’n 35 landen naar de verrichtingen van de hengsten keken: een bereik wat we nooit fysiek in Ermelo hadden gehaald. Het KWPN-paard heeft wereldwijd zo weer extra aan bekendheid gewonnen. Ik heb enorm veel positieve reacties hierop gekregen. Want bijvoorbeeld de beelden op het harde, waarbij de hengsten op correctheid in beweging worden beoordeeld, waren via de livestream beter te bekijken dan ooit tevoren in de live situatie ter plaatse.” Om de handel te faciliteren was er extra aandacht in de livestream voor de te koop staande hengsten. “Hierbij was het internationale bereik natuurlijk een pré, en al met al kunnen we constateren dat ook dit een geslaagd initiatief is gebleken.”

Financiële impact

De wereld bevindt zich in een crisis, wat voor impact heeft COVID-19 op de financiële balans van het KWPN? Van Daalen: “We hebben eerder dit jaar stevig ingezet op kostenbeheersing, maar al snel kwamen positieve geluiden uit het veld: er lijken meer merries gedekt en het aantal veulenregistraties is dit jaar hoger dan vorig jaar. Het aantal hengsten dat werd aangeboden voor de eerste bezichtiging was nagenoeg gelijk aan vorig jaar. We hebben meer geïnvesteerd in de online verslaggeving middels livestreams, maar minder kosten gemaakt op het vlak van de evenementen: deze zijn of afgelast of veel kleinschaliger georganiseerd. Gelukkig sluiten we 2020 financieel gezien positief af.” Maar hoe ziet Van Daalen de invloed van COVID-19 op het nieuwe jaar? “Een grote aanpassing die we hebben moeten maken betreft de KWPN Stallion Show: de grootste hengstenkeuring van warmbloedpaarden ter wereld, die normaliter in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch plaats vindt. Vier dagen feest met circa 25.000 bezoekers uit tientallen landen…het was al vroegtijdig duidelijk dat dát er niet inzat. We hebben dit afgelast, en ondanks dat we dus geen hoge kosten hebben voor de locatie, missen we de opbrengsten uit het publiek. We organiseren nu de KWPN Hengstenkeuring in Ermelo en dat houdt concreet in: wel kosten, geen inkomsten. Oftewel financieel een negatief resultaat.”



Bron: KWPN