Alexis Gruss, legende bij het circus en de paardensport overleden

Alexis Gruss, legende bij het circus en de paardensport overleden

Alexis Gruss was een vooraanstaande figuur in de wereld van circus en paardensport, afkomstig uit een lange traditie van circusartiesten. Hij erfde zijn passie van zijn vader, André Gruss, een bekende clown, en zijn overgrootvader, Charles-André Gruss, de eerste van de familie die optrad in een circusring in 1854.

In 1974 richtte Alexis Gruss samen met zijn vrouw het Cirque à l’ancienne op, een circus dat een vernieuwende benadering van de traditionele circusacts voorstond, met een focus op acrobatiek en de kunst van het paardrijden. 

Gruss wordt geprezen voor zijn bijdrage aan het vernieuwen van de circuswereld door de nadruk te leggen op de paardensport in plaats van de klassieke dierendressuurnummers. Hij werd erkend als een meester-ruiter en inspireerde talloze generaties met zijn toewijding aan en passie voor de paardensport. Naast zijn circuswerk was Gruss ook een getalenteerd saxofonist.

Zijn invloed strekte zich uit tot het oprichten van een reeks shows en creaties, waaronder "Les Folies Gruss", waarbij hij paarden en artiesten samenbracht in unieke, innovatieve voorstellingen. Alexis Gruss werd geëerd als ridder in de Orde van Kunst en Letteren en ridder in het Legioen van Eer voor zijn bijdragen aan de cultuur en de paardensport.