Tijdelijke schorsing Sanne Thijssen per direct opgeheven

Tijdelijke schorsing Sanne Thijssen per direct opgeheven



Goed nieuws is er voor de sportieve amazone Sanne Thijssen, die eerder deze week door het FEI een schorsing van een halfjaar kreeg opgelegd. Bij de wedstrijd in Liverpool waar de merrie Sara Galotière werd geëuthanaseerd werd achteraf ketamine in het bloed aangetroffen. De behandelende dierenarts gaf ten kennen dat hij geen ketamine gebruikt zou hebben als narcose middel. Bij de dopingcontrole die achteraf werd gedaan bleek het paard ketamine in de bloedbaan te hebben, waardoor Sanne per direct onterecht werd geschorst.

Mede dankzij het snelle optreden van advocaat Luc Schelstraete is Sanne Thijssen nu vrijgesproken door het FEI voor het toedienen van ketamine. De behandelende dierenarts Matthew O'Donell, die de merrie euthanaseerde, heeft nu verklaard inderdaad ketamine als narcose middel te hebben toegediend.

Het FEI gaat bij doping en verboden medicijngebruik over tot onmiddellijke schorsing. Echter is het bij euthanasie zeer gebruikelijk dat het paard eerst verdoofd wordt met ketamine, alvorens het euthanatica wordt toegediend. O'Donell liet in een eerste verklaring aan het FEI weten geen ketamine gebruikt te hebben bij de verdoving. Echter heeft hij voor de rechter verklaard wel degelijk ketamine te hebben toegediend bij Sara Galotière.

Dhr Schelstraete geeft aan geschokt te zijn dat deze verklaring niet eerder werd afgelegd. Niet alleen is hierdoor veel ruis ontstaan, maar door dit misverstand is er ook schade ontstaan.