Interview: Z-Friezenteam Groningen "Wij oefenen onze nieuwe Kür altijd eerst te voet"

Interview: Z-Friezenteam Groningen "Wij oefenen onze nieuwe Kür altijd eerst te voet"
Tijdens de Friesian Proms sprak Equnews met de getalenteerde dames van het Z-Friezenteam uit Groningen. Zij verzorgden deze avond een volledig achttal op de muziek van de meidengroep Og3ne. S'middags gingen ze in de make-up en namen wij achter de schermen alvast even een kijkje bij alle voorbereidingen. Ondanks de zenuwen hadden ze er dan ook allemaal ontzettend veel zin aan en zouden ze maar liefst twee volledige nummers met oefeningen laten zien voor het publiek. Wel waren de liedjes wat kort naar hun eigen smaak en moesten hun eigen oefeningen daar toch wat op aangepast worden.

Op de eerste klanken van het nummer Magic kwamen ze dan ook binnen op hun prachtige Friezen die versierd waren met ledlampjes die voor een extra magisch effect zorgden. De manen van de paarden, de rug, de staart en alle vier de benen waren voorzien van deze lampjes, waardoor er een zeer speciaal moment ontstond toen ze in het donker binnen kwamen rijden. Ook aan hun eigen outfit was aandacht geschonken, met een mooie speciale make-up die het geheel wist af te maken. De dames hoopten vooral dat de lampjes allemaal zouden blijven branden, want dit ging met het oefenen nog wel eens mis. Gelukkig ging tijdens de show alles goed en werd er een adembenemende show neergezet door het achttal.

Wij vroegen de dames over hun passie voor Friezen, het rijden in een achttal en hun trainingen.
Voorstelrondje:

In ons team zitten Stephanie Dietrich met haar Abe van Stal Geurts, dit is een 9 jarige hengst van Beart x Ritse en is Z dressuur. Voorop in ons achttal rijdt Mellanie Meijer met het grootste paard de 11 jarige hengst Thijs van O. Dit is een nakomeling van Fabe x Reitse en ook deze loopt Z dressuur. Vervolgens hebben we Ineke van Dieren en haar 15 jarige ruin Hielke H. Dit is een zoon van Leffert x Piter en loopt Z dressuur. Anouk Homan rijdt met haar 10 jarige Yarvin op M dressuur niveau. Deze ruin is een nakomeling van Doaitsen x Adel. Dan hebben we nog Belinda Sijbesma en haar Harmke fan Ramonahiem, een zevenjarige merrie van Beart x Nikolaas die ook op Z dressuur niveau loopt. Leonie Rijnberg en haar Pedro een 12 jarige ruin van Fabe x Jochem die eveneens op Z niveau loopt. En als laatste is daar Barbara Postema Korringa en haar 6 jarige hengst Karsten een nakomeling van Stendert x Ulke met wie zij nu M dressuur rijdt.

Met dit complete team vormen wij samen het Z-Friezenteam Groningen.


Hoelang vormen jullie al een team?

We zijn het Z-Friezenteam Groningen sinds 2013. We hebben in diverse formaties gereden, maar sinds 2 jaar rijden wij in een vast team.
We oefenen op wedstrijdniveau 2 proeven, de gewone wedstrijdproef en kür. Verder bedenken we ongeveer 2 x per jaar nieuwe shows. Wanneer daar een nieuwe oefening in zit wordt deze eerst te voet getraind en daarna in stap te paard. Wij lopen dan eerst zonder paard de volledige oefening. Dan wordt het gereden zoals het uitgevoerd moet worden. De oefentijd voor zo een nieuwe oefening kan soms wat verschillen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
Gaat er wel eens iets mis?

Uniformiteit is belangrijk en daar doen we heel erg ons best voor, maar…
We reden in de zomer van 2015 allemaal op de Groninger kampioenschappen met blauwe handschoentjes en pas op de foto's na die tijd zagen we dat er 1 tussen reed met witte handschoentjes…????
Zijn jullie zelf ook actief als wedstrijdruiter?

In principe rijden we allemaal individueel ook wedstrijden in de dressuursport en in de mensport. Maar we houden rekening met de planning, zodat onze paarden niet overbelast raken. Dus soms gaat het teambelang voor het individuele belang.


Hoe kiezen jullie de muziek uit bij de oefening?

We zijn een team met vrolijke jonge dames en dit proberen we uit te stralen ook door de keuze van de muziek. En in de shows proberen we altijd af te sluiten met een opzwepend stuk muziek zodat het publiek gaat meeklappen en ons enthousiasme meevoelt.
Wat zijn jullie toekomstplannen?

In de toekomst willen we graag onze proeven en kuren technisch nog beter uitvoeren en internationaal furore maken!
Waar komt jullie passie voor het Friese paard vandaan?

Wij zijn allemaal dames die individueel al een Fries hadden met een grote voorliefde voor dit ras. En op die basis zijn we samengekomen. Het rijden als Friezenteam is misschien wel extra moeilijk, er zijn niet veel Friese paarden op dit niveau en omdat je dezelfde paarden hebt is hierdoor gelijkheid technisch nog moeilijker. Wij houden van onze paarden en om te showen wat hun veelzijdigheid is en als dat dan gezien wordt, nationaal en internationaal, dan betekent dat, dat wij onze liefde voor onze paarden en het team hebben overgebracht naar het publiek!


Tijdens een show kan je paard natuurlijk gespannen reageren op alles wat er om hem heen gebeurd. Hoe lossen jullie dit op om toch zoveel mogelijk in formatie te blijven?

Zoals hierboven al beschreven is het plezier drijfveer nummer 1. En wanneer een paard gespannen wordt in de show, dan geeft dat aan dat we met dieren te maken hebben die ook een eigen wil hebben. We proberen met de rest van het team zo rustig mogelijk door te rijden en dan kan de amazone het paard altijd wel weer laten aansluiten.
Wie bedenkt jullie oefeningen en hoe worden deze vervolgens in elkaar gezet?

Op wedstrijden zijn de proeven, die we rijden, vastgesteld door de KNHS.
Verder is het vaak zo dat we als team een kür bedenken. De opzet wordt gedaan door de coach en Stephanie en dan gaan we het rijden en zo nodig aanpassen. Vervolgens wordt de proef gefilmd en de muziek erbij gezocht.
Bij een show zoals nu tijdens de Friesian Proms is het zo, dat wij van de regisseur de muziekstukken hebben ontvangen en dat we daar de kür op hebben geschreven. Dan hou je rekening met factoren zoals attributen die gebruiken worden, zoals nu met de lichtjes. We rijden lijnen waarbij het effect van de lichtjes het mooiste uitkomt.


Waar kunnen we jullie dit jaar allemaal bewonderen?

Dit jaar zijn we onder andere te bewonderen op Indoor Tolbert, de gala-avond in Dortmund en natuurlijk op de Groningse kampioenschappen en hopelijk daarna de Nederlandse kampioenschappen. Ook zullen we starten op de Friezen kampioenschappen in Kootwijk. We hebben veel aanvragen voor shows binnengekregen, maar deze worden deze maand allemaal bekeken en vastgesteld.
Tips voor de lezers;

Als team is het belangrijk dat je één team wordt! Dat kan door trainingen te paard, maar ook zonder paard. Iedereen is verantwoordelijk voor het niveau van het paard individueel en als je dan als team je doelt hebt gesteld dan train je effectief. Een goede commandant/coach speelt daarbij ook een belangrijke rol. Een team dat goed draait, kan leren evalueren en shinen op de momenten dat het moet.

Als einde een bedankje voor alle vrienden, kennissen, grooms en sponsoren, zonder hen kunnen we dit alles niet doen. Uiteraard mogen nieuwe sponsoren zich altijd aanmelden! Voor meer informatie kijk op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/zfriezenteamgroningen/