I’Actrice VDL absolute uitschieter bij IBOP Sonnega

I’Actrice VDL absolute uitschieter bij IBOP Sonnega
Bij de mooie accommodatie van Manege de Caprilli in het Friese Sonnega konden juryleden Henk Dirksen en Bart Henstra zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de merries die zij te beoordelen kregen voor de IBOP vandaag. Negen van de twaalf springmerries en eveneens negen van de elf dressuurmerries slaagden.

Don Tango-dochter I’Actrice VDL (uit L’Actrice v.Lorentin I, f/g VDL Stud uit Bears en Jackie Ahl-Eckhaus uit Amerika) liep zonder toneelspel naar de mooie score van 84,5 punten, waaronder een 9 voor de galoppade. Bart Henstra: “Dit is een merrie met heel veel looplust en een heel actief achterbeengebruik. Ze heeft veel beentechniek en een goede houding, en kan gemakkelijk schakelen in alles. De galop is heel fijn gedragen, actief en krachtig.” De merrie werd naderhand met 80 punten voor exterieur ster verklaard. Haar moeder is een volle zus van het Lichte Tour-paard L’Acteur.

Ook een mooie cijferlijst kreeg Inebel Taonga, de dochter van Negro uit de NMK-kampioene bij de keur- en elitemerries van vorig jaar: de Lichte Tour-merrie Darabel elite sport-dr IBOP-dr (v.Westpoint), gefokt door eigenaren Stal 104 BV in Wijdewormer. “Misschien geen heel spectaculaire merrie, maar wel een die beweegt met veel houding en balans. In de draf heeft ze een goed achterbeengebruik, maar zou ze wat meer voorbeen mogen hebben. Ze is al heel stil in de aanleuning voor een driejarige waar je de goede balans weer terugziet en ze heeft een gemakkelijke houding. Ook in galop heeft ze veel balans en daarnaast een goede ruimte. Een merrie met een mooi front, die opwaarts beweegt.” Met 75 punten voor exterieur werd ook zij ruimschoots ster.

Lord Leatherdale-dochter Ivylinda (uit Atilinda M keur IBOP-dr sport-dr v.Negro, f/g Stal 1-4 BV uit Wijdewormer) kreeg 80 punten. “Een merrie met heel veel ruimte, souplesse en beentechniek in alle drie gangen. Ze mag misschien wat constanter zijn in haar verrichtingen maar liet heel veel lossigheid zien. Ze zet het voorbeen mooi weg en heeft daarnaast een krachtig gebruik van het achterbeen. Een complete merrie met heel veel souplesse en lichtvoetigheid.” Moeder Atilinda M is geklasseerd in de Inter I onder Peter de Boer.

Ook een van de springmerries wist de 80-puntengrens te overschrijden: Habab (Nabab de Rêve uit Reina elite pref prest v.Lancelot, fokker A.C.G. Topper-Steendijk uit Dronten) van Stal Bakker & Frederiks uit Tollebeek kwam uit op een mooie 81 punten. “Ze springt heel goed naar boven met veel afdruk en we hebben een 9 voor vermogen kunnen geven. Ze heeft er heel veel in, is atletisch op de sprong en kan daarbij goed naar boven springen en vervolgens naar voren rekken. Ook heeft ze veel beentechniek en lichaamsgebruik op de sprong. Voor aanleg en techniek kreeg ze dan ook een 8,5. Een heel atletisch paard.” Moeder Reina bracht onder andere van Verdi al het 1.50m-paard Carina van Henk Frederiks en hij springt met haar Indoctro-zoon Endro in het 1.30m. Daarnaast bracht ze nog een 1.30m- en een 1.35m-paard.

Eregalerij Goed Getest