Van Paesschen: "Ik ben een echte Belg en blijf Belg!"

Van Paesschen: "Ik ben een echte Belg en blijf Belg!"



Vanmiddag werd de pers bij elkaar geroepen door Stanny Van Paesschen en Alain Van Campenhoudt om meer uitleg te geven over de situatie betreffende de niet-selectie voor de WEG.

Om de vele geruchten tegen te gaan kon Stanny bevestigen dat er zeker geen sprake is van een nationaliteitswissel!

Hierbij het volledige persbericht.

De rechter heeft tot 3x toe geoordeeld dat de Federatie Constant van Paesschen met het paard Citizenguard Toscan de Sainte Hermelle in de selectie met Belgische ruiters actief tijdens de jumpingproeven van de Wereldruiterspelen te Caen moet opnemen.

Eén van deze oordelen werd uitgesproken door het Arbitragehof voor de Sport, onderdeel van het Belgisch Olympisch Comité.

Deze oordelen zijn gebaseerd op de afwezigheid van enige motivering aangaande de selectie:

o   Geen geschreven motivering : hoewel dit meermaals nadrukkelijk gevraagd is voor de selectie uitkwam.

o   Geen geldige redenen met het oog op de resultaten en vooruitgang van Constant en Toscan die als combinatie en als ruiter als derde beste Belg staan in het klassement van de Fédération équestre internationale. Indien zulk een positie geen reden genoeg is om bij de 4 geselecteerden te zitten is het aan de Federatie om haar objectieve motivering voor haar keuze mede te delen.

De Federatie maakt zich sterk over haar macht, die volgens haar onbetwistbaar is, zelfs door een jury of een Arbitragehof voor de Sport : « ik beslis op een soevereine manier, zonder uitleg of verantwoording te moeten verschaffen ».

Op zich is deze houding al illegaal.

Dit is ze nog meer gezien de feiten, met name de resultaten van Constant en Toscan waardoor hun selectie, zelfs voor een buitenstaander, zelfs voor een jury, nochtans vanzelfsprekend blijkt.

Maar de Federatie gaat nog verder : zij negeert de gerechtelijke besluiten en neemt zelf een beslissing die een regelrechte belediging voor het Arbitragehof voor de Sport betekent. Hoe kan een Federatie die zich niet schikt naar de opgelegde beslissingen nog zelf iets opleggen aan haar leden?

En de Federatie houdt hierbij niet op : zij vindt a posteriori lasterlijke motieven om haar houding trachten te verantwoorden. Meer specifiek hebben wij onaanvaardbare uitspraken moeten horen over de gezondheidstoestand van Toscan.

Niet alleen zijn deze uitspraken laster, maar bovendien worden zij teniet gedaan door het opgestelde document, met name het verslag van het diergeneeskundig onderzoek van het paard uitgevoerd op maandag laatstleden door de dierenarts van de Federatie: Toscan is “found fit to compete”. Het verslag is ongenuanceerd en zonder opmerkingen, en elke andere stelling is kwaadwillig.

Het zijn deze lasterlijke aantijgingen die deze publieke reactie hebben ontlokt.

Wij willen dus nogmaals bevestigen dat zowel Constant als Toscan in volle vorm en ontegensprekelijk klaar zijn om België eervol en efficiënt te vertegenwoordigen op de Wereldruiterspelen van Caen. Voor deze reden werden de procedures tot gisteren vervolgd. Gisteren heeft de Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel de Federatie nogmaals het uitdrukkelijk bevel gegeven om de selectie van Constant en Toscan als effectieve deelnemers in Caen door te geven. Zoniet wordt een dwangsom van 5.000 € opgelegd. Deze beslissing werd gisteravond aan de Federatie doorgegeven en moest binnen de twee uur uitgevoerd worden. Wij vrezen dus dat de Federatie haar budget liever spendeert aan het betalen van dwangsommen en schadevergoedingen dan dat zij terugkomt op onverantwoorde en niet te rechtvaardigen beslissingen.

In deze omstandigheden is het communiqué uitgegeven door de Federatie op donderdagavond, met verantwoording voor de weigering van de beslissing van het Arbitragehof voor de Sport uit te voeren onder het mom van het “belang van de paardensport en met het oog op het naleven van de verbintenissen aangegaan met de betrokken ruiters” bijzonder aanstootgevend. Is het niet in het belang van de sport dat er duidelijke en objectieve criteria voor de selecties bestaan? Welke zijn deze verbintenissen aangegaan met de betrokken ruiters die zouden moeten nageleefd worden als de selectie illegaal is?