Niet alleen ruiters maar ook paarden zijn te zwaar

Niet alleen ruiters maar ook paarden zijn te zwaar


Volgens World Hors Welfare is het gewicht één van de grootste welzijnsproblemen voor (Britse) paarden. Volgens de liefdadigheidsintselling  zijn het dus niet alleen de ruiters maar ook de paarden die kampen met overgewicht.



Roly Owers van World Horse Welfare zegt dat zowel het gewicht van de paarden als van de ruiters een probleem vormt. Paarden met overgewicht en ruiters die te zwaar zijn voor hun paarden zijn allebei zorgwekkend. Owers zag recent tijdens een cross-country heel wat ruiters die niet het goede gewicht hadden voor de paarden of ponies waarop ze reden. ‘Dat is voor mij een onderliggend, maar een heel ernstig probleem, dat schadelijke effecten kan hebben op het paardenwelzijn,’ zegt hij.


Owers: ‘Animal Health Trust heeft, onder meer samen met de Britse Paardensportfederatie en World Horse Welfare, een onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat het gewicht van de ruiter al zeker een tijdelijk effect had op de gangen en het gedrag van het paard.  Er is echter meer research nodig.’


Owers refereert aan een onderzoek dat in september werd uitgevoerd. Zes paarden en vier ruiters waren daarbij betrokken. Het gewicht van de ruiters werd omschreven als ‘licht, gemiddeld, zwaar en erg zwaar’. De ruiters reden allemaal op een redelijk niveau.

‘Een te zwaar paard kan geen zware ruiter dragen’


Owers: ‘We willen praktische richtlijnen opstellen, die ruiters kunnen helpen om te bepalen of ze het goede gewicht hebben voor hun paard. De huidige richtlijnen zijn nogal ruw en kunnen misleidend zijn. Het is bijvoorbeeld absoluut niet zo dat een paard met overgewicht beter in staat is om een zwaardere ruiter te dragen. Het tegendeel is waar.’