Lisa Nooren naar Jeugd Olympische spelen

Op het Nationaal Sportcentrum Papendal vond donderdagmiddag de teamoverdracht plaats voor de Jeugd Olympische Spelen, die van 16 tot en met 28 augustus in de Chinese stad Nanjing worden gehouden. Onder de 41 Nederlandse sporters die Nederland gaan vertegenwoordigen was ook Lisa Nooren (Engis, B.), die in Nanjing gaat deelnemen aan de springwedstrijden.

Sporters in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar van alle 13 sporten waarin Nederland op deze Jeugd Olympische Spelen uit komt werden door een voor hun sport kenmerkend attribuut gesymboliseerd. Voor Lisa Nooren was dat een hoefijzer van Glock's London N.O.P. Deze werd door KNHS-directeur John Bierling overhandigd aan chef de Mission Mark Huizinga, waarmee de teamoverdracht van 13 Nederlandse sportbonden aan NOC*NSF formeel werd besloten. “We gaan met een mooie ploeg op stap,” zei Mark Huizinga. “Ik weet dat de Nederlandse deelnemers allemaal bij de wereldtop in hun leeftijdscategorie horen. De internationale kwalificatie-eisen waren streng. Alleen de allerbesten hebben zich gekwalificeerd.”

Lisa Nooren, dochter van oud-internationaal springruiter Henk Nooren, werd in 2014 Nederlands Kampioen springen bij zowel de Junioren als de Young Riders. Zij werd voor Nanjing geselecteerd op basis van haar resultaten op het EK Junioren dat in 2013 in het Spaanse Vejer de la Frontera werd gehouden en waarin zij niet alleen met Zigo een belangrijke bijdrage leverde aan de bronzen teammedaille, maar ook individueel brons behaalde. Lisa, die wordt begeleid door haar moeder Nicole, krijgt in Nanjing net als alle deelnemers aan de springwedstrijden de beschikking over een leenpaard. Deze "paarden van daar" worden door middel van loting aan de ruiters toegewezen.

In totaal komen er bij de springruiters 30 combinaties uit evenzovele landen aan de start. De wedstrijden vinden plaats op de Xinzhuang Equestrian Venue. Dit in 2000 gebouwde hippische centrum is een door zijn esthetische architectuur iconisch gebouw, dat plaats biedt aan 2.800 bezoekers. Het maakt deel uit van het Nanjing International Expo Centre.  De wedstrijden worden verreden over vier dagen. Op dinsdag 19 en woensdag 20 augustus  staat de team wedstrijd op het programma. Deze teams, bestaande uit zes ruiters, worden samengesteld op basis van hun geografische ligging. Op zaterdag 23 augustus en zondag 24 augustus wordt er gestreden om de individuele medaille .   

Deze Jeugd Olympische Spelen zijn de tweede die worden gehouden. De eerste vonden plaats in 2010 in Singapore. In totaal komen 3.800 sporters naar Nanjing in 28 takken van sport uit. Op het programma staan alleen Olympische sporten en de deelnemers verblijven gezamenlijk in een Olympisch Dorp. De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame, weg naar de volwassen top. Het belangrijkste van de Jeugd Olympische Spelen is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sporten uit alle mogelijke landen.

Meer informatie: www.nocnsf.nl/nanjing2014

Officiële website: www.nanjing2014.org/en/