'Illegale' manege Brunssumerheide mag nog poosje blijven

'Illegale' manege Brunssumerheide mag nog poosje blijven
Manege Brunssumerheide, die eigenlijk dicht had moeten gaan op het moment dat de Buitenring in gebruik genomen werd, mag nog ruim een jaar openblijven.


De provincie heeft besloten de illegale situatie voorlopig te gedogen. De uitstoot van schadelijke stoffen zal volgens de provincie niet toenemen.

Stikstof
De nieuwe Buitenring in de regio Parkstad is omgeven door kwetsbaar natuurgebied. Om aan de milieuwetgeving te voldoen, is onder meer vastgelegd dat manege Brunssumerheide weg moet. De ring en de manege samen zouden de stikstofnorm kunnen overschrijden. Op die plek moet ter compensatie natuurgebied komen.

Verhuizing
Het stuk Buitenring bij de Brunssummerheide is afgelopen zomer al opengegaan. De manege heeft in Landgraaf een nieuwe plek gevonden waar ze naartoe kan verhuizen. Maar de verhuizing is pas mogelijk in het najaar van 2018. Tot die tijd wordt de situatie gedoogd, is deze week besloten.

2x1-baans
Om de stikstofnorm niet te overschrijden, is besloten om de weg 2x1-baans open te stellen in plaats van 2x2, tot de manege weg is. Ook mag er maar 70 in plaats van 80 kilometer per uur gereden worden.  De manege gaat terug in het aantal paarden en moet de mest in gesloten containers opslaan. De provincie gaat erop toezien dat die afspraken worden nageleefd.

Volgens SP-gedeputeerde Daan Prevoo is dit van alle opties de meest geschikte. Het stuk Buitenring dichthouden, leidt tot verkeersdrukte in de dorpen. Door het sluiten van de manege zouden de eigenaar en gebruikers zwaar gedupeerd raken.