Aanmerkingen bij wijziging FEI World Equestrian Games 'format'

Aanmerkingen bij wijziging FEI World Equestrian Games 'format'
Het FEI heeft na het bekend maken van zijn nieuwe format voor de volgende Olympische Spelen, nu ook de nieuwe regelgeving voor 2017 gepubliceerd. Onder andere de 'format' van de FEI Wereldruiterspelen zal een wijziging ondergaan. De volgende 'World Equestrian Games' zullen plaatsvinden in Tryon, maar dat blijkt nu een mogelijkheid tot een heel korte trip naar de Amerikaanse staat voor sommige ruiters.

Na de eerste ronde zullen slechts 10 landen teams doorgaan naar de volgende manche. Het volledig programma zal enkel en alleen bestaan uit twee maal twee manches. De tweede rondes zullen slechts open staan voor 10 landen en 60 individuele ruiters. Uit deze tweede ronde zullen enkel de 25 beste ruiters (en eventuele ex aequo's) doorgaan... Heel kort samengevat, het programma wordt enorm kort en dan stelt zich de vraag of kleinere landen, die door enkelingen worden vertegenwoordigd, wel de kosten zullen willen dragen om aan een dergelijke kort kampioenschap deel te nemen.

Bovendien valt nog een historisch onderdeel weg... De ruiterwissel, die in Caen in 2014 nog verreden werd met de top springpaarden Zenith, Orient Express HDC, Cortes en Casall ASK, zal waarschijnlijk als laatste wissel de geschiedenis ingaan. De paardenwissel, de ultieme finale van de World Equestrian Games, werd voor het eerst georganiseerd in 1953 tijdens de eerste 'Games' in Parijs.

Gelukkig behouden de landen tijdens dit kampioenschap dan wel weer een team van vier ruiters...

Het wordt dus uitkijken naar het totaal inschrijvingen voor de editie in 2018 ...