WK Finale: Maikel van der Vleuten op medaillekoers!

WK Finale: Maikel van der Vleuten op medaillekoers!

Vandaag staat de individuele finale van het WK springen op het programma. De beste springruiters komen over twee omlopen aan de start. De tweede ronde zal verreden worden tussen de beste 12 combinaties.  Na afloop van de eerste ronde wist Maikel van der Vleuten zich te kwalificeren voor de tweede ronde.

Het parcours staat hoog gebouwd maar eerlijk. Dat bewijzen de vele foutloze omlopen. Jur Vrieling en Long John Silver startte de finale op 8,29 punten. Op de driesprong kreeg het Nederlandse duo pech  en tikt één balk uit de lepels. Vrieling zakt zo terug in de ranking met 12,29 punten.

Voor Nederland volgt Harrie Smolders aan de start. De huidige Wereld nummer acht start zijn finale op 7,52 met zijn vertrouwde Monaco (Cassini II). Smolders startte gecontroleerd en met tempo zijn eerste ronde van de finale. Smolders drukte iets te veel bij in de combinatie en tikte zo één balk uit de lepels. Dit brengt het paar op 11,52 punten. Het paar zakt zo buiten de voorlopige top vijf.

Simon Delestre was de eerste aan de start van de top tien. Delestre zet de druk meteen met een foutloze omloop in het zadel van de 10-jarige Cayman Jolly Jumper (Hickstead). Bij elke combinatie was het paar bij de les.

Maikel van der Vleuten volgde aan de start met zijn statige bruine, Beauville z. De wereld nummer 18 startte dicht in de voet op de eerste hindernis en bleek dan het ritme volledig gevonden te hebben.  De laatste hindernis werd licht aangeraakt maar de balk bleef liggen. Met 5,96 blijft Van der Vleuten op medaillekoers.

De Britse springruiter, Ben Maher, haalde eerder al een bronzen team medaille. Samen met zijn 12-jarige KWPN'er, Faltic HB (Baltic VDL) bleef Maher foutloos doorheen het parcours. De top zet zo druk op elkaar in deze eerste ronde. Daniel Bluman en de 14-jarige Zangersheide-ruin, Ladriano Z (Lawito) eiste eerder al een standing ovation op met zijn ronde in Herning. In deze eerste ronde wist Bluman het echter niet foutloos te houden. Het paar startte met 5,14 maar kreeg een ongehoorzaamheid op de Longinesmuur. Met de chrono op 89,52 seconden is het pech voor Bluman die eindigt op 12,14 punten.

Louis Koninckx tekende een uitstekend parcours. Waar er eerder van de paarden heel veel efforts werden geëist stond het parcours vandaag eerlijk en toch kampioenschap waardig. Max Kühner bevestigde dit met een foutloze omloop in het zadel van Elektric Blue P (Eldorado vd Zeshoek). Na drie foutloze omlopen dit kampioenschep zet voert Kühner zo de druk verder op voor de vier opvolgende duo's.

Samen met zijn vertrouwde Leone Jei  (Baltic VDL) start Fuchs gezwind aan de eerste ronde. Samen met de schimmel noteert een voorbeen fout op de oxer en Fuchs zakt zo weg op 8,36 punten.

Aan de start volgde de Belgische sterkhouder, Jérome Guery met zijn statige Quel Homme de Hus. Guery en de 16-jarige zoon van Quidam de Revel imponeerden het stadium in Herning. Guery bleef foutloos sinds dag één, enkel de tijd speelde hem eerder parten. Het duo bevestigde nogmaals de sterke vorm en noteerde een nulronde. Zo blijft de Belg zonder meer op medaillekoers. Guery tikte even de uitsprong van de dubbel combinatie maar had het geluk aan zijn zijde.

De Zweed, Jens Fredricson volgde aan de start met de 11-jarige Markan Cosmopolit. Fredricson haalde eerde deze wek al het teamgoud en liet duidelijk merken dat hij gebrand is op nog een medaille. Het paar verrast niet met een nulronde en voert de druk zo op voor landgenoot Henrik von Eckermann.

Von Eckermann en zijn Belgische King Edward volgden aan de start. De man met Olympisch goud op zak en ook het zilver in Tryon draagt dit kampioenschap al het team goud op zak. Het duo sprong hoog over de staanders uit. Na het water drukte von Eckermann wat bij en werkte in stijl af met een nulronde!LIVE RESULTS

LIVE STREAM