Stephan Conter: "We zijn volop bezig met het organiseren van een wedstrijd in Marbella"

Stephan Conter: "We zijn volop bezig met het organiseren van een wedstrijd in Marbella"

Stephan Conter, één van de grootste namen binnen onze sport, ging een gesprek aan met Rolex Grand Slam. Hij vertelde er onder meer hoe er op Stephex Stables wordt besloten of een paard al dan niet verkocht wordt.Hoe ben je aan de eigenaarskant van de sport gekomen?

Ik besloot 10 jaar geleden paarden te gaan kopen voor Daniel Deusser. Daarvoor had ik al meer dan 20 jaar paarden gekocht voor andere ruiters, maar ik besloot dat ik echt naar het topniveau van de sport wilde. Van daaruit nam ik de beslissing om een ruiter van topniveau te vinden, en mijn beslissing was Daniel. Ik heb toen alles op alles gezet om die beslissing te nemen en ben er echt voor gegaan. Als je eenmaal Grands Prix begint te winnen en een serieuze concurrent wordt, wordt het erg verslavend, en wil je dat succes voortzetten door de beste paarden en ruiters te hebben.

Ik heb nu meerdere ruiters, waaronder mijn twee dochters [Emilie en Zoé] en hen zien slagen op mijn paarden is erg motiverend voor mij. Ik ben ook erg trots als ik zie dat paarden die ik heb gefokt of verkocht het goed doen. We verkopen veel paarden, in de Grote Prijs in Wellington vorige week, hadden we twee paarden die ik nog steeds bezit in de barrage, evenals een paar andere die we vroeger hadden, en het geeft me zo'n kick om te zien hoe de paarden succesvol zijn.

Hoe beslis je, met je fokprogramma, welke paarden je houdt en welke je verkoopt?

Normaal gesproken zeg ik dat elk paard te koop is. Als een paard zeer goede resultaten heeft behaald, dan zal de prijs van het paard natuurlijk stijgen. Ik houd niet al mijn beste paarden, want als je kijkt naar alle paarden die we verkocht hebben, dan zijn er zo veel die ongelooflijke resultaten hebben behaald. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Olympische Spelen van vorig jaar, daar sprongen zeven paarden en ik had er maar één, dus dat toont de kwaliteit aan van de paarden die wij verkopen.

Als een paard echt goed bij een van mijn ruiters past, dan wacht ik een seizoen voor we aan de verkoop van dat paard denken. Davidoff De Lassus past heel goed bij Zoé, en dus houden we hem nog een jaar, tenzij we een uitzonderlijk aanbod krijgen.

Als een van je dochters een speciale band met een paard krijgt, verandert dat je mening over de verkoop van dat paard?

Ja, zeker! Emilie is meer een verkoper dan haar zus; ze is bereid om te verkopen als er een goed bod wordt gedaan. Zoé wil het liefst elk paard houden, maar ik denk dat ze begint te begrijpen dat wij normale mensen zijn, en dat we nog steeds van de sport moeten kunnen leven om ons mooie verhaal voort te zetten.

Je hebt een geweldige groep ruiters in het Stephex Stables team, waaronder Rolex Testimonee Daniel Deusser en je twee dochters, Zoé en Emilie - hoe selecteer je welke paarden je aan hen koppelt?

Ten eerste, ik ben een zakenman en ik hou ervan dat alles snel gaat. Daarom koop ik vooral paarden van zes tot acht jaar oud, maar ik heb ook nog een fokprogramma. Deze paarden kunnen na ongeveer 24 maanden klaar zijn voor de verkoop en zo werk ik graag. Ik sta open voor de verkoop van elk paard, anders zou ik duizenden paarden bezitten. Voor mij is het geen probleem om zoveel paarden te bezitten - het probleem is dat het te ingewikkeld is om zoveel paarden op te leiden. Om een paard op te leiden tot het niveau waarop het een Grand Prix-winnaar zou kunnen worden, moet je ze opleiden met de hoogste zorg en kwaliteit. Daarom verkopen we veel van de paarden die we fokken ongebroken.

Het niveau van de fokkerij in België is extreem hoog - ik denk het beste in de wereld. Dat betekent dat de paarden niet goedkoop zijn, maar het betekent wel dat je de kans hebt om het beste paard voor je ruiter te kiezen. Ik beslis op basis van mijn buikgevoel welk paard ik voor welke ruiter koop. Ik kan niet uitleggen waarom ik soms voor een paard kies, maar ik vertrouw gewoon op mijn gevoel. Dit heeft me tot nu toe veel succes gebracht.

Hoeveel paarden heb je momenteel en welke zou je kiezen om dit jaar de beste resultaten te behalen?

Met Daniel zitten we in een heel luxe positie - we hebben een heel sterk team van paarden. Dat is niet altijd zo, dus we voelen ons op dit moment erg gelukkig. Tobago Z sprong bijvoorbeeld ongelofelijk goed afgelopen weekend in de 5* Grote Prijs op het Winter Equestrian Festival. Hij leek wel acht jaar oud en sprong in een 1.30m rubriek. Killer Queen VDM springt ook heel goed, dus ik denk dat we een heel spannend jaar tegemoet gaan.

Op welke Stephex Stables paarden ben je het meest trots - vroeger en nu?

Ik ben trots op zo veel van hen. We hebben zoveel geweldige paarden verkocht dat het noemen van een aantal geen recht doet aan alle paarden. Maar ik kan wel zeggen dat we in elke Grand Prix minstens vijf paarden hebben verkocht en dat maakt me erg trots.

Killer Queen VDM is getipt als een paard dat de Rolex Grand Slam of Show Jumping zou kunnen winnen, wat viel je op toen je haar voor het eerst zag?

Ze heeft veel karakter. Ze is een mooie dame, maar ze heeft veel karakter en dat kan soms moeilijk zijn voor Daniel. Ze heeft alle mogelijkheden die je je in een topspringpaard kunt wensen, en ze wil de beste van de wereld zijn.

Ze moet het in de ring opnemen tegen de beste paarden ter wereld, maar ze moet het ook opnemen tegen haar buurman in de stallen, Tobago Z. Ze moet aan Stephex Stables bewijzen dat ze beter is dan hem; we zetten ze naast elkaar in de stallen, zodat ze weten dat ze het tegen elkaar moeten opnemen om de beste te zijn.

Misschien kunnen Killer Queen VDM en Tobago Z samen de Rolex Grand Slam of Show Jumping winnen. We wonnen bijna de Rolex Grand Prix op CHIO Aken in 2019, maar Scuderia 1918 Tobago Z werd verslagen door Kent Farrington en Gazelle. We hebben Gazelle eigenlijk verkocht aan Kent, dus we werden verslagen door een van onze eigen paarden. Maar ik denk dat Tobago Z de Rolex Grand Slam of Show Jumping kan winnen, hij is op dit moment in topvorm.

Welke van de vier Majors die samen de Rolex Grand Slam of Show Jumping vormen, is jouw favoriet, en waarom?

Dit is een heel gemakkelijk antwoord voor mij - CHIO Aken. Het was mijn droom om in Aken te winnen, dus om dat te bereiken was ongelooflijk. Naar mijn mening is het de beste show ter wereld.

Jullie organiseren een aantal ongelooflijk succesvolle evenementen, zoals Knokke Hippique en Brussels Stephex Masters - hoe blijven jullie deze shows vernieuwen?

We streven er altijd naar om de beste te zijn en steeds beter te worden. We zijn een nieuw stadion aan het bouwen voor de Brussels Stephex Masters, en er komt ook een nieuwe locatie voor Knokke Hippique volgend jaar. We organiseren een nieuwe show in Marbella, dus dat is erg spannend voor ons.

Bron: Rolex Grand Slam