Willem Greve geeft Belgen het nakijken in CSI5* Grand Prix van Mechelen

Willem Greve geeft Belgen het nakijken in CSI5* Grand Prix van Mechelen

In Mechelen werd zonet één van de hoogtepunten van de week gereden: de Grand Prix. In deze Grote Prijs Sport Vlaanderen werd er met aparte barrage over een hoogte van 1m50 gereden. De ruiters kregen een pittig basisparcours voorgeschoteld: zo ging de dubbelsprong tegen de publiektribune regelmatig tegen de vlakte en ook de laatste hindernis, een oxer richting de VIP, viel meer dan eens uit de lepels. Uiteindelijk slaagde er toch vijf ruiters in om de nul te behouden. De Belgen namen drie van de barrageplaatsen voor hun rekening: Thibault Philippaerts, Jeroen Appelen en Olivier Philippaerts verdedigden de Belgische driekleur. Zij werden in de barrage vervoegd door Willem Greve en Edouard Schmitz.

Thibault Philippaerts werd als eerst ruiter in de piste verwacht. Het VLP-talent van het jaar wilde duidelijk zijn kersverse titel alle eer aandoen. Hij ging met Derby de Riverland (v. Kannan) meteen als een pijl uit de startblokken en was er duidelijk op gebrand om een snelle referentietijd neer te zetten. Daar slaagde hij ook in, Philippaerts nam alle risico en klokte uiteindelijk af in 37,88 seconden. Een erg snelle tijd maar helaas kreeg het duo ook één springfout achter hun naam. 

Jeroen Appelen was als volgende aan zet. Hij zadelde Moningo-D van't Heyveld (v. Thunder vd Zuuthoeve) om in deze barrage aan te treden. Dat Appelen een erg snelle ruiter is, weten we allemaal en dat demonstreerde hij deze avond nog maar eens wat graag aan het publiek van Mechelen. Voor de goedkeurende ogen van zijn thuispubliek zette hij alles op alle om de overwinning in de wacht te slepen. Hij sprong uiteindelijk een foutloze ronde in 37,38 seconden waarmee hij de tijd van Philippaerts scherper kon stellen. Hij liet bovendien alle balken in de lepels wat hem dus meteen de leiderspositie opleverde. 

Willem Greve, die gisteren al op het podium sprong in de hoofdrubriek van Mechelen, kwam als volgende in piste. Greve heeft er al een goede week opzitten en het was dan ook geen verrassing dat ook hij meteen alles in het werk stelde om met de overwinning aan de haal te gaan. Hij draaide erg scherp de dubbel in, nam alle risico maar alle risico's draaide in zijn voordeel uit. Hij maakte de tijd van Appelen met de grond gelijk door het bijna twee seconden sneller te doen.

De enige die toen nog voor een Belgische overwinning kon zorgen, was Olivier Philippaerts. Hij haalde zijn vertrouwde merrie H&M Legend of Love (v. Landzauber) van stal en als we één ding van deze merrie kunnen zeggen, is dat zij heel erg snel kan zijn. Het publiek van Mechelen hield de adem in en zag Olivier weliswaar de tijd van Greve evenaren maar ook hij kreeg, net als zijn broer Thibault één springfout achter zijn naam. 

De enige die op dat moment nog een Nederlandse overwinning kon voorkomen, was Edouard Schmitz. Het Zwitserse talent stelde ook alles in het werk om de eerste plaats alsnog op zijn naam te schrijven. Hij kon in het zadel van Gamin van'y Naastveldhof (v. Chacco Chacco) de nul echter niet op het scorebord houden. Zijn tijd van 42,86 seconden zou hem uiteindelijk de vijfde plaats opleveren. 

Wilm Vermeir reed Joyride S (v. Toulon) eveneens naar een top tien klassering. Het duo tikte in het basisparcours één balk uit de lepels maar hun snelle tijd leverde alsnog een achtste plaats op.

Klik hier voor de resultaten