Paardenhandel in tijden van Corona: "Het allerbelangrijkste is dat de grenzen open blijven"

Paardenhandel in tijden van Corona: "Het allerbelangrijkste is dat de grenzen open blijven"

Niet enkel op sportief vlak, ook op gebied van handel laar de Corona-crisis zich voelen. Onder andere Ludo Philippaerts gaf al aan dat de vraag naar paarden drastisch verminderd is. "Als er geen jumpings zijn, is er ook geen paardenhandel en dan valt er natuurlijk een groot deel van onze inkomsten weg", vertelde hij aan het eind van de zomer aan de Belgische krant het Nieuwsblad. Maar ervaart iedereen dit zo? We spraken met twee jonge paardenhandelaars die ons vertelde hoe zij de Corona-crisis beleefden. 


"Wat mij betreft is het nu vooral belangrijk dat de grenzen open blijven", vertelt Stijn Stevens. "De overgrote meerderheid van de paarden die ik verkoop, vertrekken immers naar het buitenland. Een percentage hierop plakken? Ik schat dat een 90% van de paarden die ik verkoop, naar het buitenland geëxporteerd worden. Italië is mijn grootste afzetmarkt. Dit betekent ook dat ik tijdens de totale lockdown in maart en april niet erg veel heb kunnen verkopen. Zodra de grenzen weer open gingen, is de handel echter erg snel weer op gang gekomen". 

"Ik leg mij niet meteen toe op een bepaald 'segment' van paarden. Afhankelijk van wat de klant wil, kunnen we zowel jongere als oudere, amateurs als toppaarden leveren. De paarden die tijdens Corona erg goed bleven verkopen, waren de 'brave amateurspaarden' die 1m00 tot 1m30 lopen. Eigenlijk is er elke dag wel een klant die naar dat type paard vraagt. Het is nu echter niet makkelijk om deze paarden te vinden aangezien je deze vooral op concours tegen komt. Daarnaast praat je op concours met andere ruiters die meestal ook wel ergens iets te koop weten staan maar dat gebeurt nu veel minder. Momenteel zijn er gewoon minder concours en bovendien mag er geen publiek aanwezig zijn, wat de zaken er natuurlijk niet makkelijker op maakt. Langs de andere kant heb je nu ook ruiters die hun paard verkopen 'omdat ze toch niet op concours kunnen' en hun paard weer een jaartje ouders wordt. Daarom zijn er nu paarden op de markt die anders misschien niet te koop zouden worden aangeboden". 

"In het segment van de toppaarden is het, naar mijn ervaring, momenteel wat rustiger omdat de sponsors van verschillende ruiters een meer afwachtende houding aannemen. Niemand weet wanneer de echt grote concours weer van start kunnen gaan en dat zorgt natuurlijk ook bij sponsors voor onzekerheid. Toch denk ik dat er zich nu ook buitenkansjes voordoen: een goed paard zal over een jaar ook nog goed presteren en meestal gaan ze ook nog eens van de hand voor een interessante Coronaprijs", besluit hij. 

Een gelijkaardig verhaal klinkt bij Christophe Meirsschaert. "Ikzelf heb eigenlijk weinig last ondervonden in de handel", gaat hij van start. "Er was een grote vraag uit Amerika naar paarden. Ik merkte wel dat de handel naar andere landen en de handel in eigen land wel rustiger was dan normaal. Dit jaar leek er ook minder vraag te zijn naar goede, jonge paarden, maar dat is natuurlijk mijn gevoel", gaat hij verder.

"Op het Belgisch Kampioenschap was er dit jaar quasi geen handel maar toen waren er beperkingen wat betreft publiek dus ergens was dit logisch. Ik denk dat verschillende klanten in het voorjaar wel wat terughoudender waren omdat ze de gevolgen van Corona op financieel vlak wilden afwachten".

"Persoonlijk denk ik niet dat Corona een grote invloed heeft gehad op de handel. Ik hoor van collega-handelaars verschillende verhalen: de ene zegt dat hij nog nooit zo goed verkocht heeft, de andere zegt dan weer dat het een minder jaar was. Ik denk dat het dus over het algemeen dus wel meevalt. Handel maak je uiteindelijk ook zelf".