Helft van de crosscountry paarden heeft wonde in de mond

Helft van de crosscountry paarden heeft wonde in de mond

Onderzoekers in Finland hebben ontdekt dat ongeveer 52% van de paarden na een crosscountry wedstrijd verwondingen opliepen in de mond.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 208 paarden. Wat opviel, was dat vooral de paarden met een dikker en een dunner bit dan gemiddeld schade opliepen. Merries blijken ook vatbaarder. De onderzoekers vermoeden dat het bij merries vaker voorkomt omdat het ongewenste gedrag van een merrie vaker wordt weggezet als een genderkwestie.

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 2018 en 2019. Scheurtjes en wondjes in de mondhoeken, blauwe plekken en oppervlakkige wonde komen het meest voor. Maar vier procent van de paarden die meededen aan het onderzoek liep zware schade op. Ruiters konden hun paard vrijwillig laten meedoen aan het onderzoek. Maar liefst 95% van de ruiters op wedstrijd deed dit ook.

Bij pony’s werden minder wonde gevonden dan bij paarden. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met dat de meeste pony’s makkelijker herstellen van wonde dan paarden. Vooral de paarden met bitten van een normale dikte liepen minder schade op.

De onderzoekers willen ruiters en wedstrijdorganisatoren aanmoedigen om regelmatig de mond van het paard te controleren en dit strenger te controleren op wedstrijden.


Bron: Horse & Hound