Zwitserse federatie gaat diervriendelijke combinaties op wedstrijd belonen...

Zwitserse federatie gaat diervriendelijke combinaties op wedstrijd belonen...

De Zwitserse ruitersport federatie en de de organisatie voor het dierenwelzijn hebben al enkele jaren een nauwe samenwerking. De twee organisatie willen nu een nieuw project lanceren, genaamd 'Happy Horse'. Het project wil een voorloper zijn in de globale discussie betreft het paardenwelzijn en de visering van de sector. 

Met het project wil de federatie ruiters belonen die respectvol omgaan met hun paarden in de opwarm ring. Op regelmatige tijdstippen bekijken 'inspecteurs' de opwarmterreinen van verschillende nationale wedstrijden. Ze evalueren er de combinaties op het respectvol omgaan met de paarden. Daarbij leggen ze de focus op het gebruik van de hulpen, het zachtaardig zijn, enz. 

De meest harmonieuze combinaties die het 'horsemanship' waardig zijn worden beloond met een compensatie. 

"We willen zo niet alleen onze sector in een positief daglicht zetten, maar ook het algemeen horsemanship en bijgevolg niveau van onze sport verhogen," klinkt het bij de Zwitserse federatie. "Het project werd sinds 2019 al succesvol ingezet in andere disciplines maar zal vanaf dit jaar ook toegepast worden in de springsport."