Sander Hulst en Renske van Middendorp winnen ‘Anemone bokaal’

Sander Hulst en Renske van Middendorp winnen ‘Anemone bokaal’

Op Jumping de Achterhoek werden zondag de twee finales van de competitie om de Anemone Horsetrucks Bokaal verreden. De kleine bokaal (klasse L) ging naar Sander Hulst met Sandro. De grote bokaal (klasse M t/m ZZ in handicap) was voor Renske van Middendorp met Burito’s Elegance. Er was uiteraard een prijzenpot en de prijswinnaars kregen mooie dekens en dekjes van Anemone Horse Trucks. ‘Voor de kinderen is zo’n mooie competitie echt super.’

Maar liefst tien van de twaalf starters in de klasse L cat ABCDE Anemone Horsetrucks Bokaal mochten naar de barrage. Daar ging het direct al razendsnel van start met de B-pony’s. Eerste starter was Sanne Jansen met Lucky Me, die foutloos rondscheurde in 29,26 seconden. Direct daarna kwam Sander Hulst met zijn snelle B-pony Sandro. Hulst stuurde zijn pony binnendoor van hindernis 10 naar 6 en hield steeds de druk erop. Met 24,95 seconden namen ze de leiding, die niet meer werd afgestaan. De grotere pony’s hadden het nakijken. De D-pony van Joy Neuman kwam nog in de buurt, maar ook haar gretige Okidoki haalde de tijd van Sander en Sandro niet in: 28,53 en plaats twee. Sanne Jansen werd derde.

‘Mooie competitie en de moeite waard’

Sanders vader Albert Hulst: “In IJsselmuiden werd Sander eerste en toen hadden we de uitnodiging op zak. Ik ben vaker als publiek op Jumping de Achterhoek geweest, het is daar altijd picobello voor elkaar. Door corona ging het allemaal anders, maar het is super dat het zo kon doorgaan. Wij doen graag aan dit soort mooie competities mee, maar er zijn er niet zoveel. Voor die kinderen is het echt heel leuk om ook een keer op zo’n concours als Jumping de Achterhoek te mogen rijden. Voor ons was het nog wel een heel eind reizen vanuit Rouveen, maar zeker de moeite waard."

Sander Hulst vertelt over zijn pony Sandro: “Hij is 13 jaar oud en ik rijd hem nu ongeveer twee jaar. Met hem ben ik dit jaar ook al Drents kampioen en Nederlands kampioen geworden. Zijn sterke punten zijn dat hij heel kort kan draaien en heel snel is. Eigenlijk was ik meteen al van plan om binnendoor te gaan en verder gewoon te rijden. Als de bel gaat wordt hij soms een beetje gek, dan gaat hij helemaal stuiteren.” Sander heeft daar geen last van: “Het hoort erbij, eigenlijk heeft hij er altijd heel veel zin in.”

Sander won een mooie deken die te groot was voor B-pony Sandro, maar omdat hij komend jaar waarschijnlijk de overstap maakt naar een D-pony komt de deken gelukkig wel van pas.

Uitdagingen in grote finale

In de finale om de grote bokaal mochten acht van de 14 combinaties naar de barrage. De snelheid lag bij veel combinaties hoog, maar er kwamen wel balken naar beneden. Kane van Houte was lange tijd met Kalypso Van Orchid de enige foutloze combinatie. De snelste rit was voor Emily Hans met Kravitz van Klaverborch, maar zij moesten die snelheid bekopen met een fout in de uitsprong van de combinatie. Laatste starter Renske van Middendorp wist met Burrito’s Elegance wat haar te doen stond. Het plan lukte: ze bleef foutloos en 0,29 seconden onder de tijd van Kane van Houten. Winst voor Renske, tweede plaats voor Kane.

In-uitje in de combinatie?

Renske van Middendorp won voor de derde keer de Anemone Horsetrucks Bokaal. Hoe doet ze dat? “De andere twee keren was met mijn andere pony, Bosvallei’s Tiego. Hij is heel snel en met hem verwacht ik eerder te winnen. Maar Elegance blijkt toch sneller dan ik dacht. Hoewel het jammer was dat het internationale concours niet door kon gaan, was het fijn dat de competitiefinale wel door ging. Het was een lekker grote piste en heel mooi aangekleed.”

Renske gaat verder: “Ik was de laatste starter en bijna niemand was foutloos, dus ik moest eigenlijk vooral foutloos rijden. Mijn pony is van zichzelf niet heel snel, maar hij is paardgefokt en heeft wel een grote galop.” Renske lacht: “Het is een D-pony, maar in de dubbel moet ik heel erg terugzitten anders maakt hij er een in-uitje van. De lange lijnen vandaag kwamen voor mij goed uit. Ik reed eerder voor de derde plek dan voor de eerste, voor mijn gevoel ging het niet zo heel hard, dus ik was best verbaasd toe ik over de finish kwam en zag dat ik gewonnen had. Burito’s Elegance heb ik nog niet zo lang geleden van Enrico van Manen overgenomen, hij heeft er EK mee gereden. Ik rijd nu met mijn andere pony in het Nederlands team en met Burito’s Elegance wil ik ook graag landenwedstrijden gaan rijden. We zijn al fijn op weg om een goede combinatie te worden.”

Goed voor de ponysport

De Achterhoek Anemone Horsetrucks Bokaal ponycompetitie bestaat nu zes jaar. Er waren vijf selectiewedstrijden, waarbij de winnaars een finaleticket met de betreffende pony verdienden. Dat gold ook voor de nummers twee in de klasse L (D/E pony’s) en klasse M (C/D/E-pony’s). “Ik ben enorm blij dat Bert van Kooten van Anemone Horse Trucks de ponycompetitie weer ondersteunt en Jumping de Achterhoek deze faciliteert. Dit komt de ponysport echt ten goede”, vertelt Wendy Scholten, oprichtster van de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal.

Finale Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal klasse M/Z/ZZ
1. Renske van Middendorp, Burito's Elegance
2. Kane Van Houte, Kalypso Van Orchid
3. Emily Hans, Kravitz van Klaverborch
4. Luc Dimmendaal, Sorba
5. Maurie Slagman, Breitling

Finale Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal klasse L
1. Sander Hulst, Sandro
2. Joy Neuman, Okidoki
3. Sanne Jansen, Lucky Me
4. Lily Hasselerharm, Oatfield Rosie
5. Kane Van Houte, Fernhill First Lady


bron: Persbericht W. Scholten - F © Digishot