Rikst Abma: "Winnaars twijfelen niet en twijfelaars zijn geen winnaars"

Rikst Abma: "Winnaars twijfelen niet en twijfelaars zijn geen winnaars"

Net als Age Flapper won ook Rikst Abma haar tweede Golden H2F Ticket tijdens de Friese kampioenschappen in Harich. "Ik ben super blij dat ik weer heb gewonnen," reageert de amazone uit Goënga enthousiast. "En dan ook nog voor de eerste keer Fries Kampioen, geweldig!"

Rikst werd kampioen in de klasse 1.10m op haar dertienjarige merrie Eugenique (Van Gogh x Naturel). Samen beleven ze een enorm succesvol jaar dat in februari ingeluid werd met het reservekampioenschap van Friesland in de klasse 1.10m tijdens de indoorkampioenschappen. De positieve flow bleef voortduren, want vervolgens plaatste de combinatie zich voor Outdoor Gelderland en in mei dwongen ze deelname aan Indoor Friesland af door het winnen van het Golden H2F Ticket in de Horses2Fly competitiewedstrijd in Harich. En nu dan Fries kampioen!

Favorietenrol

Door haar goede prestaties van de laatste maanden was Rikst al voor aanvang van de wedstrijd in een favorietenrol terecht gekomen. "Ik voelde natuurlijk wel druk omdat het de laatste tijd zo goed ging. Maar ja, het moest dan op deze wedstrijd ook nog maar goed gaan. Een balk heb je immers zomaar."

Even aanzetten

"Mijn paard voelde de dag van de kampioenschappen anders aan. Misschien was ze ook wel zenuwachtig of maakte het haar niet zo veel uit; ze was eigenlijk veel te relaxed terwijl ze dat nooit echt is op wedstrijd," lacht Rikst. "Voor het basis parcours moest ik haar wel echt even aanzetten. Mijn rondje was niet het beste, maar ik was wel foutloos."

Helemaal wakker

"Toen ik de ring in kwam voor de barrage werd Eugenique ineens helemaal wakker. Ze wist gewoon wat er moest gebeuren. Mijn plan was natuurlijk om te winnen. Ik had één bochtje dat ik voorlangs kon nemen en dat deed ik ook. Ik had op alle hindernissen een top afstand en een zeer snelle tijd," vertelt Rikst over haar winnende barragerit.

bron: Indoor Friesland - F. © Arjen Schilperoord