Parcoursverkenning met Rothenberger, de parcoursbouwer van Aken: "Tussen de drie en de vijf ruiters in de barrage zou perfect voor mij zijn"

Parcoursverkenning met Rothenberger, de parcoursbouwer van Aken: "Tussen de drie en de vijf ruiters in de barrage zou perfect voor mij zijn"

Frank Rothenberger is wellicht één van de meest bekende parcoursbouwers ter wereld. Dit weekend is hij naar de CHIO van Aken afgezakt waar hij spreekt over de schitterende wedstrijd én het bouwen van moeilijke maar eerlijke parcours.

U zult wel opgetogen zijn dat de CHIO Aken dit jaar doorgaat, na de afgelasting door COVID-19 vorig jaar?

Absoluut opgetogen! We hebben er lang naar uitgekeken om weer zo'n groot evenement als dit te organiseren. Vorig jaar rond deze tijd, toen er nog COVID-19 beperkingen waren, hebben we een 3* springwedstrijd kunnen organiseren in het dressuurstadion, maar dat was absoluut niet te vergelijken met wat we hier nu hebben. Ik ben zo blij dat we eindelijk terug zijn. Gisteravond hadden we bijna een vol stadion voor de Nations' Cup, wat een hele mooie rubriek is en voor mij een van de beste wedstrijden van het jaar, naast de Rolex Grand Prix, natuurlijk.

Ik werk niet het hele jaar op CHIO Aken - ik kom hier alleen om parcoursen te ontwerpen. We moeten de cursussen voor het CHIO maanden van tevoren voorbereiden, wat we in februari en maart van dit jaar hebben gedaan. We wisten echter niet of de show door zou gaan en hoe het schema eruit zou zien. We besloten te werken volgens het schema van vorig jaar, maar we moesten nog wachten op de autoriteiten om ons te vertellen hoeveel toeschouwers er zouden mogen komen. Maar het gaat gebeuren, dus we zijn iedereen, en vooral het organisatiecomité, heel dankbaar voor het harde werk.


Het moet een echte boost zijn om weer toeschouwers te hebben voor topsport tijdens CHIO Aachen?

Ja, het is zo cool! Op woensdag hadden we een grote les en was het stadion bijna zonder toeschouwers - het was zo vreemd en het voelde als een trainingswedstrijd. Maar gisteren was het stadion veel voller en er heerst hier elke dag een geweldige sfeer met de mensenmassa's. Hopelijk voelt het zondag weer bijna als vanouds.


Wat maakt CHIO Aken zo speciaal voor jou?

De organisatie van het evenement is top. CHIO Aken wordt het hele jaar door gerund door 25 of 30 fulltime medewerkers, en wat zij steeds weer doen is absoluut perfect. Ze letten echt op elk klein detail en uiteindelijk is het product gewoon kwaliteit, het is klasse.


Vertel ons eens iets over het parcours dat je hebt ontworpen voor de Rolex Grand Prix van zondag...

Het is een competitie over twee ronden met een barrage. We zullen 40 paard en ruiter combinaties hebben. Vijf ruiters hebben zich al voorgekwalificeerd en nog eens 18 van de landenwedstrijd van gisteravond. Dan zijn er nog twee rubriek waarin ruiters zich konden kwalificeren voor de Rolex Grand Prix. Zoals elk jaar hoop ik dat het een spectaculaire ontknoping wordt. We hebben 13 sprongen in de eerste ronde en nog eens 10 in de tweede ronde. Hopelijk eindigen we met een barrage met slechts enkele ruiters, wat het publiek hier graag zou zien, maar je weet maar nooit en dat is wat de sport interessant maakt. Voor mij zouden tussen de drie en vijf ruiters in de barrage perfect zijn.


Welke ruiter heeft volgens jou wat nodig is om zondag de Rolex Grand Prix te winnen?

Ik denk dat er maar één naam is: Ben Maher. Hij en Explosion W zijn een top, top duo en mijn favoriet voor zondag. Maar dat is niet alleen mijn mening, het is ieders mening. Het is een ongelooflijk paard. Maar je weet maar nooit, hij kan een pole down hebben en dat maakt het interessant. Er zijn hier veel andere toppaarden, maar op dit moment is Ben in topvorm, en hij was briljant in Tokio.


Hoe positief is de Rolex Grand Slam of Show Jumping voor de sport?

Ik zal een voorbeeld geven. Onlangs werd aan zeven internationale ruiters tussen de 25 en 30 jaar gevraagd wat hun carrièredoelen en ambities waren. Ze zeiden allemaal hetzelfde: het winnen van de Rolex Grand Prix op CHIO Aken. Niemand noemde de Wereld- of Europese Kampioenschappen of de Olympische Spelen, alleen Aken en de Rolex Grand Prix, dus ik denk dat dit aantoont dat de Rolex Grand Slam het summum is.


Bron: Persbericht