Olympisch ruiter Eric Lamaze gedagvaard voor verdoken winsten bij verkoop paarden

Olympisch ruiter Eric Lamaze gedagvaard voor verdoken winsten bij verkoop paarden

Voormalig Olympisch kampioen, Eric Lamaze hangt een nieuwe rechtszaak boven het hoofd. Lamaze wordt aangeklaagd door zijn investeerders, Lorna Guthrie en Jeffrey Brandmaier. De klacht betreft de aankoop van de paarden Newberry Balia NL en Nikka vd Bisschop, specifiek het achterhouden van investeringsgelden en meerwaardes bij verkoop.

De investeerders halen de lange geschiedenis met Eric Lamaze aan en schrijven in de verdediging dat ze zich bedrogen voelen over de manier van handelen van de Canadees. Betreft 'case' Newberry beweren de aanklagers dat ze 326.452,50 USD betaalden voor 100% eigendom van het paard. Het idee was dat Lamaze het paard verder zou trainen en opwerken naar een hoger niveau om dan met winst te verkopen. Alle kosten die ondertussen gemaakt werden zouden door het investeerders duo betaald worden.

Echter blijkt dat bij de verkoop van het paard Lamaze via één van zijn bedrijven ook nog 190.000 Euro factureerde, waardoor blijkt dat hij valselijk de prijs omhoog geduwd had en een onterechte winst van 103.343,06 USD maakte. Newberry raakte uiteindelijk in 2020 gewond in Aken.

Ook bij de BWP-merrie, Nikka vd Bisschop doet zich een gelijkaardig verhaal voor. Voor de helft eigendom betaalden de investeerders 278.000 USD, echter leerden de investeerders dat Lamaze met de eigendom van het paard gesjoemeld had. Uiteindelijk zou Lamaze 45% van de merrie aan andere kopers verkocht hebben voor 2.270.000 USD terwijl ze daarvoor 170.000 USD vergoed werden. De claim bedraagt bij dit paard dus 1.325.834,21 USD.

Lamaze in de verdediging

De wetgeving in Florida is vrij strikt betreft investeringen en transparantie. In een reactie laat de advocaat van Lamaze weten dan iedereen het recht heeft zijn mening te uiten en een eis op te stellen. "Het is niet omdat iemand een eis vordert dat het daarom ook waarheid is," klinkt het.

Toch laat Avery Chapman, advocaat bij de Equine Law Group, weten dat de claim gegrond is en ook duidelijk bewezen. "Het is een moeilijke materie, en experts betreft het hippisch recht zullen noodzakelijk zijn in het dossier."