Nederland eindigt als zesde in Nations Cup Rome, Ierland houdt gastland Italië van de winst

Nederland eindigt als zesde in Nations Cup Rome, Ierland houdt gastland Italië van de winst

Een spannende strijd om de winst van de Nations Cup in Rome leverde de ruiters van TeamNL de zesde plaats op. Ierland mocht tegen het gastland Italië uitkomen in een barrage, waar Ierland voor het eerst in de geschiedenis als winnaar uit de bus kwam! Voor Nederland kwamen Jur Vrieling, Kim Emmen, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders in actie.

Na de eerste ronde stond Zweden op één. Gevolgd door Italië en dan Frankrijk. Belgie stond op zes, Nederland op acht.

 

Jur Vrieling en Long John Silver 3 (v. Lasino) hadden geen al te goede start in de eerste ronde en kregen heel wat strafpunten aangerekend. Het duo mocht de spits afbijten in de tweede ronde en bleef van al het hout af, waarmee ze die eerste ronde meer dan goed maakten.

 

Simon Delestre en Cayman Jolly Jumper (v. Hickstead) deden wat ze het best kunnen – snel rijden en foutloos blijven. Jolly Jumper is een echte ‘clear round machine’ voor zijn land en ruiter. De Franse combinatie maakte hun springfout van de eerste ronde goed met deze foutloze tweede ronde.

 

Kim Emmen zette in op Inflame Go (v. Namelus R). Het duo tikte de rode plank van de derde hindernis maar kreeg hier geen fout. In de eerste combinatie ging helaas wel een balk uit de lepels.. En ook bij het water kregen ze een fout aangerekend. Geen dubbel foutloze ronde voor Kim Emmen dus. Verder reed het Nederlandse paar wel knap. Zo kwam Nederland met acht strafpunten in totaal te staan, met nog twee combinaties te gaan.

 

Daniel Deusser en Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek) startten eveneens met vier strafpunten uit de eerste ronde. Gebrand op een ronde zonder fouten ging de combinatie vlot over de graspiste. Enkel op de eerste sprong van de driesprong werd het even nipt maar de balk bleef in de lepels.

 

Nederland stond na twee combinaties op de derde plaats met een totaal van acht strafpunten toen Maikel van der Vleuten in actie kwam met O’Bailey vh Brouwershof (v. Darco). De druk lag hoog want wilde Nederland hun top drie plek behouden, moest een nulronde van hen volgen. Het 1.60m hoge parcours leek een makkelijke opgave voor het duo, die hun land een nulscore bezorgde.

 

Harrie Smolders was de vierde en laatste Nederlandse combinatie in de ring met Uricas v/d Kattevennen (v. Uriko). Voorlopig stonden ze gedeeld op één met zes andere landen die voorlopig met een totaal van acht strafpunten bovenaan stonden. Een springfout in de driesprong liet hen met vier strafpunten eindigen, wat Nederland op een totaal van 12 strafpunten bracht en hen liet zakken naar zes.

 

Nog negen combinaties te gaan toen de ervaren John Whitaker de pistes betrad. Het boegbeeld van de Britse ruiters zat in het zadel van Equine America Unick du Francport (v. Zandor Z) en bleef foutloos voor zijn land, dat met een totaal van 16 strafpunten afsloot en zo gedeeld zevende stond met België, die nog één ruiter aan de start kreeg.

 

De allerlaatste thuiscombinatie in de ring was Giampiero Garofalo. De Italiaan had de teugels van de BWP’er Max van Lentz Schrans (v. Untouched) in handen maar daarbij ook het lot van Italië want het land stond voorlopig op een gedeelde eerste plaats met Ierland en Zweden, die ook acht strafpunten hadden. Het duo deed wat van hen verwacht werd en het publiek was extatisch! Hun team zagen ze sowieso terug in de barrage.

 

Henrik von Eckermann had het lot van Zweden in handen, het hing van hem en Iliana (v. Cardento 933) af of hun land een startplaats in de bararge zou krijgen. Een onfortuinlijke balk uit de lepels zorgde ervoor dat Zweden met 12 strafpunten van gedeeld eerste zakte naar gedeeld drie, met onder andere Nederland.


JUMP-OFF

Michael Pender kwam als eerste aan de start in de barrage. In het zadel van HHS Calais mocht hij de Ierse eer komen verdedigen. De Ier ging in een snel maar tegelijkertijd toch rustig tempo doorheen het parcours en nam daarbij ook risico met een korte bocht naar de stijlsprong. Het duo kon doen wat van hen verwacht werd en bleef foutloos!

 

Francesca Ciriesi mocht op Cape Coral de Italiaanse eer hoog houden maar op de tweede hindernis ging het al mis. De winst was voor Ierland! Hoewel Pender’s tijd zeker nog te verbeteren viel, was deze plank in het gras alles bepalend voor deze Nations Cup.


ALLE UITSLAGEN

Foto©: CSIO di Roma / CSIO5* Piezza di Siena