Misschien toch toeschouwers én geen quarantaineplicht bij Olympische Spelen

Misschien toch toeschouwers én geen quarantaineplicht bij Olympische Spelen


Atleten die zich volgend jaar in Tokio melden voor de Olympische Spelen hoeven bij aankomst in Japan niet eerst twee weken in quarantaine. De organisatie heeft dat donderdag laten weten. De Japanners kijken nog naar andere maatregelen, zoals een verplichte coronatest voor vertrek naar Tokio.

"Atleten, coaches en functionarissen die in aanmerking komen voor de Spelen in Tokio mogen het land binnenkomen, op voorwaarde dat er belangrijke maatregelen worden genomen voordat ze naar Japan afreizen", zei Toshiro Muto, het hoofd van het organisatiecomité.


Coronatest

Volgens Muto moeten de details nog worden uitgewerkt, maar de verwachting is dat sporters 72 uur voor aankomst negatief getest moeten zijn op het coronavirus. Ruim tienduizend atleten en nog eens duizenden officials en mediavertegenwoordigers zijn actief tijdens de Olympische Spelen.

Buitenlandse toeschouwers?

Het is volgens Muto wel de bedoeling ook buitenlandse toeschouwers toe te laten bij de olympische wedstrijden. Duidelijkheid daarover is pas in het voorjaar van 2021 te verwachten. "Het is onmogelijk om een quarantaineperiode van veertien dagen in te stellen voor buitenlandse toeschouwers, dus is het van belang vooraf en bij aankomst te testen", zei hij over de komst van fans.

Ook IOC-voorzitter Thomas Bach heeft goede hoop dat de de tribunes in Tokio tot op zeker hoogte gevuld zullen zijn. "Het spijt me dat ik nog geen precieze aantallen kan geven. Maar ik denk dat we meer en meer erop kunnen vertrouwen dat we een respectabel aantal toeschouwers zullen hebben. Hoeveel en onder welke voorwaarden, dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende tijd."


Bron: NOS