Kent Farrington: "Het karakter van je paard moet altijd het uitgangspunt zijn"

Kent Farrington: "Het karakter van je paard moet altijd het uitgangspunt zijn"

De Amerikaan Kent Farrington was afgelopen maand de sterkte klimmer in de top tien van de FEI World Ranking. De voormalige nummer één van de wereld steeg van de negende naar de zevende plaats waardoor hij zijn opmars naar de top vijf van de lijst verderzet. "Ik heb geluk dat ik op verschillende toppaarden kan rekenen", vertelt hij. 


"Een goede ruiter is volgens mij iemand die met verschillende paarden kan presteren; Elk paard heeft zijn eigen karakter, zijn eigen manier van springen, ..; Een goede ruiter kan hierop inspelen en weet hoe hij elk verschillend type paard moet rijden. Ik denk dat als je op een nieuw paard stapt, je dit met een 'open mind' moet doen. Je mag er niet vanuit gaan dat hij op een bepaalde manier zal reageren omdat een ander paard uit je stallen dit doet. Als je tien verschillende paarden rijdt, zul je waarschijnlijk je rijstijl op elk paard lichtjes moeten aanpassen. Je moet een nieuw paard leren aanvoelen en een band met hem opbouwen. Je kan enkel goede resultaten neerzetten als je je paard door en door kent", vertelt hij. 

"Het karakter van je paard is het uitgangspunt van alles. Ik stel bijvoorbeeld ook hun concoursschema op basis hiervan op. Een ouder paard laat ik minder wedstrijden springen en probeer ik telkens naar een hoogtepunt toe te werken. Een paard dat liever op gras springt dan op geopad, zal vaker aan een concours deelnemen waar hij die kans krijgt. Als je weet dat je paard snel schrikt in grote, open arena's, is het beter om hem niet op een grote graspiste te starten. Op die manier blijven je paarden gelukkig en zullen ze ook beter presteren". 


Bron: TheHorse.com