Julian Kruit: "Ik heb al meerdere Drentse titels gewonnen, maar het is de eerste keer dat ik win op de Hippiade."

Julian Kruit: "Ik heb al meerdere Drentse titels gewonnen, maar het is de eerste keer dat ik win op de Hippiade."

De KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 trapte op vrijdag af met een prachtige winnaar in de rubriek springen paarden 1.00, sponsored by Pavo. Na een zeer fijn gereden barrageronde gingen Julian Kruit en Desperado TS Z (openingsfoto) er met de felbegeerde titel vandoor. De pas zeventienjarige ruiter uit het Drentse Nieuw Amsterdam verbeterde zijn 74 stijlpunten uit het basisparcours naar een topscore van 83,5 punten in de barrage en hield daarmee Jesse Seiger (Denekamp, OV) met Ceawen Z op zilver en Niels Roozen (Moergestel, NB) met Easy Elvis BZ op brons.  

Winnaar Julian Kruit is nog wat beduusd na afloop en reageert met “Dit is heel fijn.” Als we vervolgens vragen naar zijn kwaliteitsvolle Dominator Z nakomeling Desperado wordt de glimlach alleen maar groter en zegt hij: “Dit is zo’n fijn paard. Hij is pas vijf en ik heb hem echt nog maar net. Ik denk alles bij elkaar een maand. Bij de regiokampioenschappen in Drenthe waren we al tweede en nu zelfs eerste. Ik heb al meerdere Drentse titels gewonnen, maar het is de eerste keer dat ik win op de Hippiade. Heel mooi dit!” 

Julian, die in het dagelijks leven de opleiding tot accountmanager op het Deltion College volgt, had duidelijk wat gedaan met het commentaar van juryleden Edwin Hoogenraat en Bart van der Maat uit het basisparcours. Hij zegt: “In het eerste rondje was mijn paard wat kijkerig. Het is toch allemaal nieuw voor hem. Toen was het commentaar dat ik wat rustiger moest rijden en zelf minder moest doen. In de tweede ronde heb ik dat gedaan en dat vond de jury ook.” 

Dat meer ruiters in deze rubriek op stijl het advies van de juryleden ter harte namen in de barrage, erkende Hoogenraat zelf ook. “Je kon zien dat een hoop ruiters goed nadachten over wat ze deden, mede naar aanleiding van ons commentaar. Daarnaast hebben we genoten van de paarden. Er zaten hele fijne paarden bij. We zijn als jury blij met het verloop van deze rubriek.”  

  1. Julian Kruit (Nieuw Amsterdam, regio Drenthe) met Desperado TS Z 
  2. Jesse Seiger (Denekamp, regio Overijssel) met Ceawen Z 
  3. Niels Roozen (Moergestel, regio Brabant) met Easy Elvis BZ 

 

Veertienjarige vliegt naar goud 

Na een verschroeiende barragerit gingen Laura Bakker en Fiesta er met de zege vandoor in de rubriek 1.10, sponsored by Anemone Horsetrucks. Het zilver ging naar Mayke Leusink uit Rekken met haar Kinkie. Zij stonden met hun snelle barragerit lange tijd aan de leiding, maar moesten genoegen nemen met plek twee, dezelfde eindklassering als tijdens de recente Gelderse kampioenschappen. Jannie Nentjes uit Urk (regio Overijssel) maakt de girlpower in het 1.10 compleet door met Everest beslag te leggen op het brons.  

De nieuwbakken kampioene uit De Meern (regio Utrecht) moest er aldus flink voor strijden in een barrage met ruim twintig deelnemers en kon na afloop de naam van haar paard in de praktijk brengen. De pas veertienjarige Bakker vertelt: “Het was alles of niks. Ik ben zo trots op mijn paard! Ze is snel van zichzelf en deed het geweldig. Alles paste in de barrage. Ik vond het nog spannend na afloop maar op een gegeven moment dacht ik wel dat we het gingen halen. Ik rijd Fiesta nu anderhalf jaar. Ze is twaalf jaar en doet het echt iedere wedstrijd super goed. Dit zijn onze eerste kampioenschappen. Bij de pony’s had ik nog nooit deelgenomen en nu is het direct raak. Ik moet ook mijn trainer Richard Kapteijn bedanken. Hij is hier aanwezig en dat heeft zeker geholpen.” 

bron: KNHS.nl