Sensationele winst voor Edwina Tops-Alexander en California in Super Grand Prix Praag. Rookie Frank Schuttert schittert met derde plaats

Sensationele winst voor Edwina Tops-Alexander en California in Super Grand Prix Praag. Rookie Frank Schuttert schittert met derde plaats
In Praag is het eindelijk tijd voor de wedstrijd waar de ruiters met spanning op zaten te wachten. De Super Grand Prix met alleen de crème de la crème dat zich wist te kwalificeren. Er moest namelijk een wedstrijd in de Longines Global Champions Tour worden gewonnen voor kwalificatie. De eerste ronde ontpopte zich tot een slagveld waarbij slechts twee ruiters binnen de tijd en foutloos over de finish kwamen. Hoe dat tot stand kwam lees je hieronder. 

Tekst gaat verder onder de Quick Results!

Quick Results

  1. Edwina Tops-Alexander - California - 61.08 seconden


2. Ludger Beerbaum - Casello - 61.56 seconden


3. Frank Schuttert - Chianti's Champion - 64.91 secondenRonde 1


Als eerste combinatie in de ring zagen we voor België Nicola Philippaerts en H&M Chilli Willi (v. Casall) die zeer geconcentreerd van start gingen. Het bleef muisstil op de tribunes totdat er een fout ontstond op de A combinatie van de dubbel waar Chilli Willi net iets te dicht onder de hindernis kwam. Met 4 strafpunten komen zij over de finish.

Frank Schuttert verschijnt met Chianti's Champion (v. Champion du Lys) als vijfde combinatie in de ring. Ook zij komen niet zonder fouten aan de finish waar het voor hun misgaat vrijwel aan het begin van de ronde. Rijdt verder een prima ronde maar moet met 4 strafpunten het veld verlaten.

Grote kanshebber Ben Maher weet de Chacco Blue zoon Explosion ook niet foutloos rond te sturen doordat ze te diep onder de oxer terecht kwamen. Dan gaat het nogmaals mis en verlaten ze de ring teleurgesteld met 8 strafpunten. Hetzelfde overkwam Daniel Deusser die zijn Tobago Z (v Tangelo vd Zuuthoeve) ook te scherp aanstuurde op de oxer. Hij kwam met 4 strafpunten over de finish. Nog geen enkele foutloze ronde dusver.

Harrie Smolders en Zinius zijn dan aan de beurt. De Nabab de Reve zoon is vanavond in topvorm en zet de eerste foutloze ronde van de avond neer. Een fenomenale ronde werd er neergezet in 71.15 seconden met underdog Zinius. "Hij was fantastisch, hij vocht voor iedere hindernis. Hij was echt fantastisch vanavond".

Met de tienjarige BWP hengst Iron Man van de Padenborre zien we Gregory Wathelet in de ring verschijnen. Zij komen op de eerste oxer in de problemen waar er net niet hoog genoeg gesprongen wordt door Iron Man. Met ook nog een strafpunt voor tijd eindigen ze met 5 strafpunten.

Ook topruiters Ludger Beerbaum met Casello en Peder Fredriccson met Hansson WL weten niet zonder fouten het veld te verlaten. Wie dat wel nog wist te doen naast Harrie Smolders was de Australische Edwina Tops-Alexander met de merrie California (v. L'Esprit) die zich kwalificeerden in Miami. Vanavond vocht California voor iedere hindernis en kwamen ze na een fantastische ronde in 70.54 seconden over de finish.

Tweede ronde


In de tweede ronde starten we in een andere volgorde. De ruiter met de meeste strafpunten in de eerste ronde verschijnt als eerste in de ring. Indien Smolders en Tops-Alexander beiden opnieuw een foutloze ronde springen geldt daarbij de snelste tijd.

De eerste combinaties hebben opnieuw veel problemen met het parcours en het regent dan ook opnieuw strafpunten. Dan is het de beurt aan Gregory Wathelet en Iron Man van de Padenborre die in de eerste omloop 5 strafpunten opliepen. Zij laten deze tweede ronde duidelijk een verschil zien met de eerste ronde. De lijnen zijn wat langer en Iron Man heeft duidelijk de tijd om met Wathelet mee te denken. Ondanks dat alles goed lijkt te gaan stopt Iron Man op de laatste hindernis een pittig opgestelde muur. Hij springt er langsheen en ook na het opnieuw aanrijden weigert Iron Man te springen. Ze worden uitgebeld.

Een mooie foutloze ronde is er van Frank Schuttert met Chianti's Champion die hier een zeer gecontroleerde ronde laten zien. Hij nam voor deze ronde de tijd maar behoort nu wel tot een van de kanshebbers. "Het was een groot opgesteld parcours en mijn gedachtegang was om er de tijd voor te nemen en een goede ronde te rijden. Dat is gelukt ik heb echt een fantastisch paard", vertelt Schuttert.

Daniel Deusser en Tobago Z komen de ring binnen en beginnen aan een mooie ronde. Op de driesprong moeten ze er behoorlijk voor werken en de oxer die daarna staat opgesteld komt dan ook naar beneden. 4 strafpunten extra worden er genoteerd. De Egyptenaar Sameh el Dahan moest er in de eerste ronde met Suma's Zorro maar weet het dan in de tweede ronde niet waar te maken. In totaal komen zij uit op 17 strafpunten met eveneens een weigering op de muur.

Dan is het de beurt aan Ludger Beerbaum en Casello (v. Casall) die goed en snel van start gaan. Heeft enorme mazzel op de B combinatie van de driesprong die hard wordt getoucheerd. Toch blijft alles liggen en zit het publiek nagelbijtend toe te kijken. Hij blijft foutloos in deze ronde en duikt onder de tijd van Frank Schuttert en gaat voorlopig met zijn 4 strafpunten uit de eerste ronde aan de leiding.

Nicola Philippaerts moet het dan waar gaan maken met H&M Chilli Willi die hier nog even zijn tijd neemt voor hij aan zijn ronde begint. In de Kiss & Cry staat broer Olivier gespannen toe te kijken. Hij gaat er volledig voor en zet een hoog tempo in wat helaas niet in zijn voordeel werkt vanavond. Het gaat in het begin al snel mis en dan valt ook de B combinatie van de driesprong nog naar beneden. Zij eindigen met een totaal van 16 strafpunten. Zij zullen uiteindelijk als elfde eindigen.

Dan komt de top drie uit de eerste ronde aan de beurt.

Eerst zien we Shane Breen met Ipswich van de Wolfsakker (v. Carembar de Muze) die in de eerste ronde een strafpunt voor tijd opliepen. Wel lieten zij als een van de weinigen al het hout in de lepels liggen. Maar ook hij gaat het vanavond niet doen als alles misgaat en er al snel 13 strafpunten achter zijn naam verschijnen. Hij moet zich terug trekken uit de wedstrijd en verlaat duidelijk teleurgesteld het veld.

Dan wordt het opnieuw muisstil als de huidige nummer 1 van de wereld Harrie Smolders met de machtige Zinius binnen treedt. De Nabab de Reve zoon moet het vanavond laten zien en ook een mooie tijd neer zetten om Tops Alexander voor te blijven. Het gaat direct op de tweede hindernis mis en de eerste 4 strafpunten verschijnen. Toch kan het nog gebeuren, maar dan valt alles weg als de volgende hindernis naar beneden komt en Harrie een hindernis later een duikeling maakt over de hals van zijn paard. Zinius komt niet uit na zijn fout en de lijn naar de volgende hindernis loopt niet lekker. Hij weigert en Harrie vliegt over de hals van zijn paard. Hij komt op beide voeten terecht en er lijkt weinig aan de hand te zijn. Helaas loopt hij wel zijn kans mis hier vanavond en zal dus behoorlijk de balen hebben.

Dan de huidige nummer 1 Edwina Tops Alexander met de top merrie California (v. l 'Esprit) die de spanning ongetwijfeld zullen voelen. Ze zet een snelle ronde in en het publiek houdt haar adem in als er een balk naar beneden komt. Het is dan tussen Ludger Beerbaum en Edwina voor de winst vanavond, kan ze het waarmaken? Ze besluit er volledig voor te gaan en vol gas wordt er verder zonder fouten gesprongen en duikt ze zelfs onder de tijd van Beerbaum met 61.08 seconden.

Top vijf


Uiteindelijk is er dus winst voor Edwina Tops-Alexander en de KWPN merrie California die in 61.08 seconden met 4 strafpunten naar de winst rijden en zo een bedrag van €313.333.34 bij elkaar rijden. Ludger Beerbaum volgt dan met Casello op de tweede plaats met een tijd van 61.56 seconden. Rookie Frank Schuttert, zoals hij vanavond door de commentators genoemd wordt, pakt onverwacht dan een fantastische derde plaats met Chianti's Champion met 4 strafpunten in 64.91 seconden.

Dan is het Daniel Deusser die vierde wordt met Tobago Z met 8 strafpunten en zien we Ben Maher met Explosion W met 8 strafpunten op de vijfde plaats.

Morgen staat er voor de deelnemers ook nog de Longines Global Champions League Super Cup op het programma.

Resultaten