Niels Bulthuis staat mannetje in Longines Ranking de Peelbergen

Niels Bulthuis staat mannetje in Longines Ranking de Peelbergen
De van oorsprong Limburgse Niels Bulthuis was vanavond de beste Nederlander in de Longines Ranking rubriek op het Equestrian Centre de Peelbergen. Met Blue Silver vervolledigde hij de top vijf van de proef over 1.45m. Voor Ludger Beerbaum Stables reed stalruiter Christian Kukuk overtuigend naar de zege.

Van de 98 starters geraakten vijftien combinaties in de barrage. Vooraan in het klassement stuurde Bulthuis zijn attente Balou du Rouet-ruin Blue Silver knap rond in een tijd van 36.01 seconden. “Ik ben niet voluit gegaan, want ik wil hem zondag ook nog starten in de Grote Prijs”, vertelt de pas zestienjarige Bulthuis.

Wat vond hij van de proef toen hij parcours aan het lopen was? “Niets, ik kon niet verkennen want ik moest in de andere ring rijden. Ik heb rustig een paar combinaties voor mij gekeken. Dan is het een kwestie van kalm blijven en in de barrage niet te gek doen. Dit paard heeft alles erin zitten, dus dan volgt de rest vanzelf”. Bulthuis had een bovengemiddeld goed zomerseizoen en ook nu valt zijn talent op. “Ik heb even rustig aan moeten doen vanwege een probleem met mijn longen. Het lijkt wel een beetje alsof het te goed ging van de zomer en ik teruggefloten word. Na dit concours doen we het internationaal even wat rustiger aan, maar met een beetje geduld komt het dan wel weer.”

Direct na Bulthuis wist topamazone Laura Kraut zijn tijd te verbeteren met de Nederlands gefokte merrie Deville (v. Diabeau) met bijna een seconde minder op de teller (35.09). Zo verzekerde de Amerikaanse zich van de derde plaats, achter Italiaan Emanuele Camilli met Emperio van ’t Roosakker (v. Nabab de Reve). De Duitse Christian Kukuk reed vervolgens onder toeziend oog van zijn trainer Thomas Stiller de goedgekeurde hengst Colestus (v. Cornet Obolensky) kunstig door de scherp uitgezette bochten van Henk Linders en zijn parcoursbouwerteam. Goed voor de eerste tijd in 34.71, viertiende vlugger dan Camilli.

Voor Nederland kwamen in dit slotstuk twee ruiters aan de start. Lars Kersten deed na Kukuk nog een aardige poging de tijd van zijn voorgangers te verbeteren, maar zijn Zirocco Blue VDL-merrie Dobbey kreeg een balk aan de benen. Meer dan een elfde plaats zat er niet in voor het duo. Overige dagwinnaars kwamen niet van Nederlandse bodem, maar Dave Maarse toonde zich in opmerkelijk uitstekende vorm met alle vier zijn paarden. Met Engelien en Falco sprong hij naar het zilver, terwijl Dalihay en Free WM respectievelijk goed waren voor een zesde en zevende klassering.

Klik hier voor de resultaten