Europa wint voor tweede jaar op rij 'Riders Masters Cup'

Europa wint voor tweede jaar op rij 'Riders Masters Cup'
In New York stond de Riders Masters Cup gisterenavond als laatste rubriek op het programma. In deze rubriek streden vijf ruiters van Europa tegen vijf Amerikaanse ruiters voor de felbegeerde 'Riders Masters Cup'. Vorig jaar waren het de Europeanen die erin slaagden op de overwinning mee naar huis te nemen, dus dit jaar waren de Amerikanen erg gebrand op de overwinning. Ze deden er dan ook alles aan om het Amerikaanse publiek waar voor hun geld te geven.

In de eerste ronde bestond de grootste opdracht van de ruiters erin om een snelle, foutloze ronde te springen. Elke winnende ronde kreeg een score van 10 punten, een verliezende vijf. Een ruiter kon zijn 'battle' winnen door een snellere ronde dan zijn tegenstander af te leggen of door minder springfouten dan zijn concurrent te maken. Na de eerste ronde stonden de Europese ruiters nipt aan de leiding. Pius Schwizer (Ulane Belmaniere) won zijn battle tegen Lillie Keennan (Chacolette), Harrie Smolders (Cas 2) verloor van Kristen Vanderveen (Bull's Run Faustino de Tili), Darragh Kenny (Sweet Tricia) troefde Laura Chapot (Chandon Blue) af, Olivier Philippaerts (Isolente Des Dix Bonniers) moest de duimen leggen tegen Ward McLain (Rapidash) en tot slot won Edward Levy (Rebca LS) van Devin Ryan (Cooper) dankzij een super snelle ronde. Dit alles zorgde ervoor dat de Europese ruiters na ronde één tien punten voorsprong hadden op de USA.

In de tweede ronde veranderde de regels. Een winnende ronde werd hier beloond met 20 punten terwijl een verliezende ronde 10 punten opleverde. In de tweede ronde werd het volgens het principe van een Table C gereden, wat betekent dat elke springfout zich vertaalde in drie strafseconden. Lillie Keenan was de enige Amerikaanse amazone die haar battle kon winnen. Ze won tegen Olivier Philippaerts. Alle andere Europese ruiters wonnen hun battles dankzij pijlsnelle rondes. Darragh Kenny zorgde nog voor een spannend moment door bijna van zijn paard te vallen en alsnog de battle op zijn naam te schrijven. De Europese ruiters eindigden met een teamtotaal van 130 punten, de Amerikanen kregen 90 punten achter hun naam.

Klik hier voor de resultaten