Argentijnse springruiter Fabian Sejanes geschorst wegens doping bij WK

Argentijnse springruiter Fabian Sejanes geschorst wegens doping bij WK

Een recente beslissing van het FEI-tribunaal heeft geleid tot de schorsing van de Argentijnse ruiter Fabian Sejanes wegens dopinggebruik tijdens de FEI Wereldkampioenschappen 2022, die plaatsvonden in Herning, Denemarken. Het tribunaal concludeerde dat Sejanes positief testte op de verboden stoffen hydrochloorthiazide en chlooraminofenamide, die op de lijst van de Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) vallen in de categorie 'S5 - Diuretica en maskeringsmiddelen'.

In 2018 hielp Harley v/d Bisshop (van Dulf van den Bisschop) onder Nicola Philippaerts het Belgische team om de Nations Cup-finale in Barcelona te winnen, voor Frankrijk en Ierland. Direct daarna nam hij enkele jaren deel onder het zadel van Bertram Allen en zette zijn succesvolle carrière voort, met onder andere een Grand Prix-overwinning in Wellington en later de overwinning in de wereldbekeretappe in Ocala.

Inmiddels is de 16-jarige Belgische ruin met Leobardo Arturo Flores Leal actief voor Mexico. Maar tussendoor, tot aan het wereldkampioenschap in 2022, had de Argentijn Fabian Sejanes de teugels overgenomen om zijn eigen carrière een impuls te geven. De samenwerking eindigde echter in een schandaal toen de dopingtest tijdens het wereldkampioenschap sporen van verboden stoffen in het bloed van Sejanes aan het licht bracht.

Schorsing en schrapping van resultaten

Als gevolg van de beslissing van het FEI-tribunaal wordt Fabian Sejanes geschorst voor een periode van 18 maanden, met ingang van 27 oktober 2023, de datum van de definitieve beslissing. Alle resultaten die Sejanes tijdens het evenement behaalde, zijn ingetrokken, evenals alle andere wedstrijdresultaten die hij behaalde na de monstername. Bovendien is Sejanes beboet met CHF 3.000 en is hem opgedragen CHF 1.500 aan kosten te betalen.

De zaak benadrukt het belang van eerlijk spel en naleving van antidopingregels in de paardensport, en dient als een herinnering aan de ernstige gevolgen van dopinggebruik voor atleten en hun carrières.

Foto: Nicola Philippaerts and H&M Harley vd Bisschop





Bron: Spring-reiter