Guusje Gaasbeek: "Het klink misschien gek, maar barrage rijden ligt me beter dan een basisparcours rijden."

Guusje Gaasbeek: "Het klink misschien gek, maar barrage rijden ligt me beter dan een basisparcours rijden."

Op deze negende en laatste Hippiadedag liet de zon zich weer volop zien in Ermelo. Vandaag was het de beurt aan de springpony’s in de klasse 0.50, 0.60 en 0.70 A/B, 0.70, 0.80 en 0.90 C, 0.80, 0.90 en 1.00 D/E. Het publiek bestaande uit ouders, familie, vrienden en fans zorgde er mede voor dat het een gezellige slotdag van de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 werd met prachtige kampioenen.

Ruben Borgers uit KNHS-regio Gelderland met Mirjam eerste kampioen van vandaag springen pony's 70cm cat. A/B

Het was een serieuze strijd in het kampioenschap in de klasse 0.70 cm categorie A/B.  Ik had het helemaal niet verwacht, hoor!” begint de eerste kampioen van de dag zijn verhaal. “Er waren er best veel foutloos en toen ik moest waren er al hele snelle barrages gereden.” Maar Ruben had een plannetje voor de barrage gemaakt samen met zijn vader. “Dus ik heb gewoon gedaan wat we hadden afgesproken en dat lukte goed!” En zo was Ruben de snelste van elf deelnemers in de barrage waarvan er maar liefst tien foutloos bleven. Ondertussen klopt hij zijn pony Mirjam nog een keer op de hals: “Met Mirjam win ik zoveel” complimenteert hij zijn 11-jarige merrie.

Sanne van Hoof uit KNHS-regio Noord Brabant wint met Roosendaal's Lollipop de Klasse 0.80 C

Uit Brabant komt de nieuwste kampioen in de klasse 0.80 categorie C en ze heet Sanne van Hoof. Met haar pony Roosendaal’s Lollipop stond ze na de Brabantse kampioenschappen nog reserve voor de Hippiade. “Daar nam ik veel risico en toen begreep de pony het niet en stopte.” Hoewel ze ook wil zeggen dat ze het heel jammer vindt voor degene die dan uitgevallen is was ze blij dat ze toch nog naar Ermelo mocht afreizen. “Afgelopen indoorkampioenschappen wonnen we ook, toen nog in de klasse B.” Vandaag had Sanne haar snelle barragerit voorbereid met haar moeder. “Daarna kijk ik niet meer naar hoe anderen het doen, maar hou ik me aan mijn eigen plan.” De 11-jarige amazone gaat nu 0.90 starten. Wie weet zien we haar op de indoorkampioenschappen wel weer.

De kampioenstitel in de klasse 0.90 C sponsored by Pavo is voor Olivia de Visser met CWRTS Fifty Shades uit regio Noord-Brabant.

Een dolblije Olivia de Visser is de kersverse kampioen in de klasse 0.90 met haar C-pony CWRTS Fifty Shades. Olivia over haar winnende rit, “In de eerste ronde maakten we een paar kleine foutjes, maar we bleven gelukkig wel foutloos. In de barrage gingen we ervoor en dat pakte heel goed uit.” Voor deze belangrijke wedstrijd heeft Olivia goede training gehad van haar vaste trainers Pascal en Koen. Verder heeft ze lekker buitengereden en was de voorbereiding niet anders dan bij een normale wedstrijd. De gouden tip van Olivia voor iedereen die ook graag kampioen wil worden: “Let op je ademhaling als je zenuwachtig bent, doe wat je altijd doet en houd je aan de plan tijdens het rijden van het parcours. Dan komt helemaal goed!”

Caro Lize Wessels Boer met Koetsiershoeve Championesse gehuldigd als kampioen Klasse 0.90 D/E 

Caro Lize Wessels Boer uit Meppel komt winnaar uit de bus in een barrage waar Jumping Amsterdam jaloers op zou zijn, aldus omroeper Johan Wilmink. En dan gaat het over de spannende ontknoping van de 0.90 categorie D/E. De ene razendsnelle rit volgde op de andere, soms werd de snelste tijd nipt verbeterd een andere keer werd er net te veel risico gelopen of viel het kwartje gewoon de andere kant op. Maar niet voor de 12-jarige Caro Lize, zij reed een barrage waarvan je eigenlijk meteen kon zien: Dit kan niet sneller! “Ik ben zo trots op mijn pony, ze is nog maar vijf en ik heb haar zelf opgeleid vanaf de eerste sprong! Ik durfde er helemaal voor te gaan want ze weigert echt nooit!’ Alsof ze er zelf bijna geen rol in had schuift ze alle lof naar haar pony met de toepasselijke naam Koetsiershoeve Championesse. Maar deze rit liet niets aan het toeval over. Terecht goud en dus prijkte de kampioenssjerp om de hals van de jonge pony.

Amy Tan met haar pony Storm aan kop in Klasse 1.00 C

Ze wilde de kampioenstitel van de 1.00 categorie C aan niemand afgeven en dus zat er maar één ding op: weer de beste worden! En precies dat lukte Amy Tan met haar pony Storm uit het Zeeuwse Axel andermaal. Met 0.12 seconde troefde ze Wim Vos, die als laatste startte,  af. De rubriek startte in eerste instantie met wat veel fouten, maar deed uiteindelijk precies wat de parcoursbouwers graag willen. Een selectie maken waarbij de beste helft nog een keer van start mag. Dat waren de laatste vijf deelnemers, zij bleven allemaal foutloos.  Amy zit nog vol met adrenaline en vertelt enthousiast: “Ik vind de barrage rijden echt het allerleukste wat er is. Tijdens het parcourslopen ben ik er ook al mee bezig hoe ik in de barrage ga rijden, als ik die haal natuurlijk. Waar wil ik bochtjes rijden en waar wil ik vooruit en waar juist weer terug. Daarna oefen ik het altijd nog een keer met mijn ogen dicht”. Behalve kampioenspony Storm rijdt de jonge amazone nog 2 D-pony’s in het 1.10.  En als ze alles zo goed uitstippelt als al haar rit van vandaag, wie weet wordt dan haar droom om ooit op de Olympische Spelen te rijden ooit werkelijkheid. “Toen ik de barrage van Wim Vos keek dacht ik wel: Zo, die gaat snel! Maar ik was zelf dus nog net iets sneller.”

Guusje Gaasbeek met Emilinda uit regio Zuid-Holland gehuldigd als kampioen in de klasse 1.00 D/E 

De allerlaatste rubriek van de Hippiade 2022 wordt op naam geschreven van de allereerste starter van deze klasse 1.00 D/E. De 15 jarige Guusje Gaasbeek wint, met afstand, goud in deze rubriek. Voor de rubriek met 40 deelnemers in totaal mocht ongeveer de helft zich melden voor de barrage en Guusje dus als eerst. ‘Als eerste starten lijkt misschien een nadeel, maar ik vond het juist wel fijn, dan bijt ik me tenminste niet stuk op het plan van een ander” zo redeneert Guusje. “Het klink misschien gek, maar barrage rijden ligt me beter dan een basisparcours rijden, dan denk ik tenminste goed vooruit.” Hoewel de combinatie uitstekend met elkaar communiceert- zijn ze nog maar kort een team. “Vlak voor de selectie heb ik haar pas overgenomen van mijn zus die er te groot voor werd, maar Emilinda is echt een fantastische pony, die gaat altijd! Het werd al snel duidelijk dat de kans groot was dat Guusje de gouden tijd reed, want er werden veel pogingen gedaan, maar zo snel finishte niemand. Uiteindelijk was het Felinthe Doornbosch die ruim 2 seconde langzamer als tweede finishte.