"Een Nations Cup winnen voor eigen publiek blijft altijd speciaal"

"Een Nations Cup winnen voor eigen publiek blijft altijd speciaal"

Vorige week werd de Nations Cup kalender bekend gemaakt. Als alle wedstrijden effectief kunnen doorgaan, belooft het alvast een erg druk seizoen te worden. Maar hoe is het als ruiter om je team te vertegenwoordigen tijdens zo een Nations Cup en wat gaat er als chef d'équipe op dat moment door je hoofd? We vroegen het aan Philippe Le Jeune, die het Marokkaanse team traint en Lorenzo de Luca die al meermaals de Italiaanse kleuren vertegenwoordigde. 

"Onze sport is zeker en vast individueel maar zonder je team sta je nergens", gaat Philippe Lejeune van start. "Eenmaal je de piste betreedt, is het ieder voor zich. Ik ben zelf ook trainer van het team van Marokko dus ik probeer mijn jongens met raad en daad bij te staan. Maar in de piste moeten ze het uiteindelijk zelf doen. Ik heb zelf veel ervaring in de Nations Cup. Dit is eigenlijk de enige competitie in onze sport waar je als ruiter kan rekenen op de leden van je team. Als je zelf een minder parcours rijdt, kan je nog steeds winnen als je teamgenoten het beter doen. Dit brengt vooral voor de eerste en de laatste ruiter veel stress met zich mee. Als coach is het je taak om zo goed mogelijk in te schatten welke ruiters het best met deze druk kunnen omgaan", vertelt hij. 

"Voor een ruiter is het altijd speciaal om de eer van je land tijdens een Nations Cup te mogen verdedigen", vertelt Lorenzo de Luca. "Ik herinner mij vooral de Nations Cup van Rome waar we met het Italiaanse team naar de overwinning sprongen. Een Nations Cup winnen is natuurlijk altijd speciaal maar als dit dan ook nog eens in je thuisland voor eigen publiek gebeurt, krijgt je overwinning toch nog dat tikkeltje extra; Binnen het team merk je altijd dat iedereen het zo goed mogelijk wil doen en dat er een groot samenhorigheidsgevoel heerst; Daarom staan de verschillende landenwedstrijden altijd hoog op mijn agenda", besluit hij.

Bron: vh.ma / Cavalleria Toscana