Edwina Tops-Alexander: "Paardrijden is als cake bakken"

Edwina Tops-Alexander: "Paardrijden is als cake bakken"

Edwina Tops is één van de meest succesvolle amazones van het internationale jumpingcircuit. Ze vertelt ons wat er volgens haar nodig is om het te maken op het hoogste niveau. Of: Edwina Tops Alexander in haar eigen woorden! 

Hard werken

"Het is waarschijnlijk een cliché maar je kan het in de paardensport niet maken als je niet bereid bent om hard te werken. Goede resultaten behalen, zorgt er natuurlijk altijd voor dat je gedreven blijft. Je moet echter beseffen dat het niet enkel om resultaten gaat. Als mijn paarden elke dag iets nieuws leren of iets goed doen, ben ik al lang tevreden. Ik weet dan dat we de goede richting uitgaan en daar kan ik ook veel voldoening uit halen. Als je een taart bakt, heb je alle juiste ingrediënten nodig om het perfecte resultaat te krijgen; zo is het ook met alles in het leven - inclusief de paardensport!"

Pas je training aan je paard aan

"Paarden zijn net als mensen, sommige zijn snel gestresst, sommige leren langzaam, en sommige kunnen nieuwe dingen heel snel oppikken; maar een verschil in de snelheid waarop een paard leert, betekent niet dat er een gebrek aan talent is. Om die reden is het van vitaal belang dat je je paard goed kent om hem de tijd te geven die hij nodig heeft om te begrijpen wat je van hem vraagt.

Blijf met je voeten op de grond

"Het is belangrijk om met beide benen op de grond te blijven en te beseffen dat we allemaal gelijk zijn, wie je ook bent.  Of je nu een jonge ruiter bent of een Olympisch atleet - zolang je er maar voor werkt, heb ik het grootste respect voor je."

Blijf positief, ook als je fouten maakt

"Ik zie een fout niet als iets negatiefs, dat is de enige manier om te leren hoe we kunnen verbeteren en te beseffen waarom onze fouten gebeuren. Er zijn veel ruiters die niet willen toegeven dat ze fout zitten en ze schuiven de schuld snel af op het paard, maar als je je fouten niet kunt begrijpen; dan zul je ze nooit kunnen overwinnen."

Volg je passie

"Ik geloof niet dat iemand echt goed kan zijn in wat hij doet, tenzij hij er absoluut van houdt."

Behandel al je paarden met respect

"Als je respect geeft, moet je het ook terugkrijgen, paarden zijn heel vergevingsgezind en kwetsbaar, en je moet ze nooit als vanzelfsprekend beschouwen - ze geven je alleen goede energie als dat moeten ze dus ook van jou krijgen".

Accepteer en apprecieer hulp

"Het is altijd belangrijk om open te staan en begrip te hebben voor de kennis van anderen in je team. Ik heb het geluk dat ik fantastische sponsors heb en hulp van mijn man en team; het is niet mogelijk om alles alleen te doen."


Bron: FEI