FEI veterinair directeur Göran Åkerström: "We zien vooral een grote bereidheid van de community om dit virus te overwinnen"

FEI veterinair directeur Göran Åkerström: "We zien vooral een grote bereidheid van de community om dit virus te overwinnen"

De FEI heeft een brief van haar veterinair directeur Göran Åkerström gepubliceerd. De boodschap luidt als volgt:


De recente uitbraak van de neurologische vorm van het Equine Herpes Virus (EHV-1 neurologische vorm) in Europa heeft op tragische wijze geleid tot de dood van een aantal paarden en er zijn er nog veel die worden behandeld voor deze zeer agressieve vorm van het virus. Eén dode is er één te veel, en we moeten alles doen wat in onze macht ligt om de verspreiding van dit verschrikkelijke virus een halt toe te roepen.


Toen de FEI op 20 februari voor het eerst op de hoogte werd gebracht, zijn we begonnen de overdracht van EHV-1 tot een minimum te beperken door alle contactpaarden op te sporen en te blokkeren, maar toen de ernst en de geografische verspreiding van de uitbraak duidelijk werden, hebben we strengere maatregelen genomen en alle internationale evenementen in alle disciplines op het Europese vasteland vier weken lang, tot 28 maart, stilgelegd.


Op 12 maart werd de sluiting van internationale evenementen verlengd tot 11 april en de FEI heeft er bij alle aangesloten nationale federaties op aangedrongen dit voorbeeld te volgen met hun nationale wedstrijden en trainingsevenementen.

We hebben deze beslissingen niet lichtvaardig genomen en we zijn bijzonder dankbaar voor alle steun die we van de gemeenschap hebben gekregen, vooral omdat we ons allemaal bewust zijn van de gevolgen die deze verlengde sluiting heeft voor onze sport, onze leden en belanghebbenden. De bereidheid van de gemeenschap om de verlengde sluiting te aanvaarden en zelfs toe te juichen, getuigt van onze collectieve toewijding aan de veiligheid en het welzijn van onze paarden.

Tot nu toe hebben we bijna 4.000 paarden in de FEI Database geblokkeerd, wat betekent dat ze in isolatie moeten worden gehouden en dat een negatieve PCR-test moet worden overgelegd voordat ze worden gedeblokkeerd en worden vrijgegeven voor wedstrijden.

EHV-1 is in veel landen endemisch, maar de huidige uitbraak van de neurologische vorm is de ergste die we in decennia hebben gezien, en heeft onze bioveiligheidsprocessen en onze veerkracht duidelijk op de proef gesteld. Niemand wil ooit nog een uitbraak als deze meemaken. En we zullen EHV-1-uitbraken blijven monitoren via de FEI Veterinary Epidemiology Working Group, die bestaat uit wereldwijd toonaangevende EHV-specialisten, leden van het FEI Veterinary team en wordt ondersteund door de voorzitter van het FEI Veterinary Committee. Communicatie is van cruciaal belang bij de aanpak van een uitbraak, en we zullen de gemeenschap op de hoogte houden van de bevindingen van de Werkgroep met een wekelijks verslag en aanbevelingen die worden gepubliceerd op de speciale FEI EHV-1-hub waar we al onze laatste updates en informatie hebben geplaatst en nog steeds plaatsen.

Het is ook heel belangrijk voor ons om alle juiste informatie te ontvangen voor onze risicobeoordelingen en beslissingen. Hiervoor hebben wij uw steun nodig. Door ons op de hoogte te brengen van positieve EHV-1 testresultaten en zieke paarden draagt u bij aan onze gezamenlijke inspanningen om een veilige terugkeer naar de competitie op 12 april 2021 te verzekeren. Stuur ons deze informatie, inclusief het positieve PCR-resultaat naar [email protected] Ik garandeer u en uw paard anonimiteit.

We begrijpen dat de huidige situatie voor veel onzekerheid en zorgen zorgt binnen onze gemeenschap. De huidige uitbraak is nog steeds een probleem en we moeten allemaal een deel van de oplossing zijn. Al onze maatregelen zullen de ernst en de duur van deze uitbraak beperken en een veilige hervatting van de competitie mogelijk maken.

Er komt een uitgebreid en volledig transparant onderzoek naar elk aspect van deze uitbraak en de manier waarop ermee is omgegaan, en we zullen verbeterde protocollen invoeren om een veilige hervatting van de competitie mogelijk te maken zodra het virus onder controle is.

De reactie op deze crisis weerspiegelt duidelijk de gemeenschapszin waar de hippische wereld bekend om staat, en we hebben gezien hoe leden van de gemeenschap de handen ineensloegen en ongelooflijk veel steun boden. We moeten blijven samenwerken om onze paarden veilig te houden. 


Met vriendelijke groet,

Göran Åkerström, D.V.M.

FEI veterinair directeur