Achter de schermen bij Sentower Park: "Organiseren in rhino-tijden brengt een nieuwe uitdaging met zich mee"

Achter de schermen bij Sentower Park: "Organiseren in rhino-tijden brengt een nieuwe uitdaging met zich mee"


Nu een dikke maand geleden kwam er abrupt een einde aan het begin van het outdoor-seizoen. Een rhino-uitbraak die haar oorsprong vond in Spanje, zorgde ervoor dat onze sport opnieuw op slot ging. Maar: er is licht aan het einde van de rhino-tunnel. Volgende week mogen de wedstrijden voor professionele ruiters op het Europese vasteland weer van start gaan. De FEI stelde hiervoor echter ‘enkele’ voorwaardes: niet enkel de Corona-maatregelen van het land waar de wedstrijd plaatsvindt, moeten gevolgd worden, ze stelden ook een protocol op dat inzake rhino in acht genomen moet worden. Onder andere de organisatie van de Z-Tour en MET IV annuleerden hun wedstrijd omdat de te volgen maatregelen voor hen op korte tijd niet haalbaar waren. Maar wat houden die nieuwe maatregelen precies in en hoe ervaren organisatoren dit? We trokken naar Sentower Park waar Covid- en rhino-coördinator Marijke De Rossi ons een woordje uitleg gaf.


“Organiseren in rhino-tijden brengt uiteraard een nieuwe uitdaging met zich mee maar ik denk dat het team van Sentower Park het afgelopen jaar al meermaals heeft aangetoond dat we snel op veranderende omstandigheden kunnen inspelen”, gaat De Rossi van start. “De COVID maatregelen zijn bij iedereen al goed ingeburgerd en mogen natuurlijk nog steeds niet uit het oog verloren worden. Er moet dus op de terreinen van Sentower Park nog steeds een social distance gevolgd worden, iedereen ouder dan 12 jaar moet een mondmasker dragen, er wordt gevraagd om de hygiëne maatregelen in acht te nemen, … Ik denk dat dit voor niemand nog nieuwe informatie is”, gaat ze verder.

“De grootste uitdaging was echter om ons terrein zo te organiseren dat we ook konden voldoen aan de EHV-1 maatregelen die door de FEI werden opgelegd. We hebben zelf enorme inspanningen gedaan om wedstrijden in Sentower Park weer mogelijk te maken en ik verwacht dat de ruiters ook de ernst van de situatie zullen inzien en zich dus aan deze maatregelen zullen houden. In de stallen zullen er andere regels dan normaal gelden: zo zal er éénrichtingsverkeer zijn, mag er niet opgezadeld of verzorgd worden in de gang (paarden moeten hiervoor in hun stal blijven), moeten staldeuren gesloten blijven, … Paarden die op hetzelfde transport staan, zullen in de stallen ook in een groep staan. Hun eigen ‘paardenbubbel’ zeg maar. In de stallen zal enkel essentieel personeel worden toegelaten. Grooms en eigenaars vallen hieronder, partners en andere familie helaas niet”, vertelt De Rossi. “Als er meer dan 400 paarden op het conocoursterrein aanwezig zijn en die paarden daar ook overnachten, is een negatieve PCR test voor al die paarden vereist. Dat geldt ook voor paarden die dat weekend niet aan het concours deelnemen en bijvoorbeeld één week rust tijdens een tour hebben maar wel op het terrein blijven”.

“De aankomst op het terrein zal er ook iets anders uitzien dan wat we gewoon zijn. Paarden zullen zoals altijd hun box toegewezen krijgen. Ze zullen in die box onderzocht worden door een bevoegd dierenarts. Elk paard zal ook een ‘Temperature Monitor Sheet’ krijgen waar twee keer per dag de temperatuur van het paard op genoteerd moet worden. Kleine tip voor de grooms: vergeet dus zeker niet je eigen thermometer in te pakken voor je naar ons concours afzakt. Honden zijn ook niet meer toegelaten in de stallen omdat ze de ziekte kunnen overdragen. Enkel op de parking zijn ze wel toegelaten maar dan moeten ze aan de leiband blijven”.

“De FEI heeft ook gevraagd om quarantaine stallen te voorzien, wat we uiteraard ook gedaan hebben”, gaat de coördinator verder. “We hopen uiteraard dat we deze quarantaine stallen niet nodig zullen hebben… Maar als er toch een paard in quarantaine moet, zijn we goed voorzien! Onze quarantaine stallen zijn gegroepeerd in vier stallen per unit. Aan de in- en uitgangen van de quarantaine stallen zal beschermende uitrusting liggen voor het bevoegd personeel. Ook moeten paarden over speciale ontsmettingsmatten stappen voor ze de quarantaine stallen kunnen betreden. Deze speciale ontsmettingsmatten zijn trouwens ook op strategische plaatsen op het terrein terug te vinden zodat paarden-eigenaars hier gebruik van kunnen maken als ze dat wensen. We hebben ook een team van dierenartsen dat paraat staat om de situatie dag en nacht mee op te volgen en indien nodig in te grijpen. Overal op het terrein zal ontsmettingsgel aanwezig zijn en plaatsen waar regelmatig verschillende paarden komen zoals bijvoorbeeld de wasplaatsen, worden meerdere keren per dag ontsmet. Hetzelfde gebeurt bij de treating boxes”, laat ze nog weten. “Dat ontsmetten geldt trouwens ook voor de stallen: na elk weekend worden onze stallen ontsmet door een gespecialiseerd firma. Ze gebruiken hiervoor een virusdoden product”. “Het was een hele opgave om ons terrein COVID- en EHV-proof te maken maar ik kan met trots zeggen dat we daarin geslaagd zijn “, besluit De Rossi. “We kijken er dan ook enorm naar uit om volgende week weer ruiters in onze pistes te mogen verwelkomen en weer wat actie te zien. Extra mooi is dat het om een jeugdconcours gaat. De jongere ruiters zien hun jeugd in quarantaine wegtikken en we hopen hen zo toch een lichtpuntje te bieden in deze moeilijke tijden”.