Willem Greve: "Als ik aan Rotterdam denk, denk ik aan Pannenkoekenhuis De Big"

Willem Greve: "Als ik aan Rotterdam denk, denk ik aan Pannenkoekenhuis De Big"

In aanloop van de hoogdagen van de springsport in Nederland, het CHIO Rotterdam, is het uitkijken naar dit prachtige evenement met verschillende topruiters. We beginnen Willem te vragen hoe het voelt om Nederlands Kampioen te zijn. Het antwoord is typisch Willem, snel, gevat en grappig. “Goed, ik mag nu overal vooraan parkeren. Maar zonder gekheid, het voelt goed en het is mooi dat ik deze titel kan afvinken op mijn lijstje. Iedere sporter wil natuurlijk kampioen worden, maar aan de andere kant gaat het leven snel weer gewoon door en is de roes snel voorbij”.

Willem Greve heeft een succesvol jaar achter de rug. Zal hij de Grand Prix van Rotterdam aan zijn palmares toevoegen? Willem antwoordt ferm: “Ik ga het zeker proberen. Op zo’n concours wil je natuurlijk altijd winnen, daarvoor rij je de piste binnen. De laatste twee keer dat TeamNL de Longines FEI Nations Cup in Rotterdam won, zat ik beide keren in het team en daar zou ik natuurlijk graag een derde keer aan toevoegen, maar winst in de Grote Prijs zou ook geweldig zijn. Overigens zat tijdens beide overwinningen ook Maikel van der Vleuten in het team. Maikel met Verdi TN en Beauville Z en ik met Carambole en Zypria S. N.O.P.

Testmomenten TeamNL

Echter ik weet nog niet of ik dit jaar weer in het team zit. Het is nog ongeveer 6 weken tot Rotterdam en er komen nu een paar serieuze testmomenten aan. In eigen land zal de bondscoach het sterkst mogelijke team aan de start brengen en de komende weken zal blijken wie dat zijn. Maar de winst van vorig jaar smaakt naar meer. Het was een bewogen tijd door Corona en de Olympische Spelen waren al dichtbij. We hadden slechts een korte en zware aanlooptijd voor een heel belangrijk kampioenschap. Voor Rotterdam reed ik Knokke, daar liepen mijn paarden al super en op het CHIO zetten ze dat door. Ik reed foutloos en in de tweede manche hadden we een tijdfout. Geweldig was het, wat een ontlading, niets is zo mooi als winnen met het team in eigen land.

Mijn twee toppaarden momenteel zijn Grandorado TN en Highway TN. Daarnaast heb ik een fijne achtjarige hengst van een eigenaar uit Ierland. Voor een eigenaar uit dat land reed ik ook aan het begin van mijn carrière en nu rij ik dit paard voor de twee zonen van dezelfde man, heel bijzonder. In principe gaan deze drie paarden mee naar Rotterdam.

Carambole

Mijn geweldige hengst Carambole gaat in principe niet meer mee. Er komt nog een mooi, passend afscheid voor hem. Carambole is nog top fit, maar zo’n paard gun je een mooi, passend einde en dat was de winst in Barcelona met het team zeker. Hij heeft 13 jaar zijn uiterste best voor me gedaan, heeft alles gegeven en dan verdient hij het niet om af te glijden en als derderangs paard de sport te verlaten. Hij wordt thuis nog wel gewoon gereden en gaat daarnaast lekker in de wei. Soms is hij wel eens uit zijn humeur, hij beseft dat hij niet meer de koning is die hij was, maar het is goed zo en ik weet zeker dat ik er over vijf jaar nog precies hetzelfde over denk”. Daar wordt je even stil van ……. Mooie woorden van de ruiter uit het Twentse land waarin de liefde en het respect voor zijn paard duidelijk hoorbaar zijn.

Ontgoocheld en ongelooflijk blij

Als ik aan Rotterdam denk, denk ik aan Pannenkoekenhuis De Big, dat hoort gewoon bij jullie concours. Maar het CHIO is ook een klassieker, er kleeft een mooie historie aan het evenement. Dat voorheen Koningin en tegenwoordig Prinses Beatrix vaak aanwezig is vind ik ook altijd bijzonder. En natuurlijk het bos waar je doorheen rijdt als je van het hoofdterrein naar de stallen moet of andersom. Dat bos ……. daar ben ik zowel volledig ontgoocheld als ongelooflijk blij doorheen gelopen.

Dit weekend rij ik het concours in Redefin, Duitsland, een mooi concours op gras. Daarna heb ik een week niets en daarna achter elkaar Rome en Sankt Gallen. Daarna heb ik twee weken niets en dan Rotterdam.

Finale Barcelona is Champions League van paardensport

Nog even terug naar 2021, ondanks Corona een succesjaar voor Willem. We zijn benieuwd waar hij de allermooiste herinneringen aan heeft dat jaar en daar hoeft hij niet lang over na te denken. Willem: “Barcelona ! Zonder twijfel ! De finale van de Longines FEI Jumping Nations Cup zie ik als de Champions League van de paardensport. De teamspirit was super, we hadden allemaal ons aandeel in de overwinning, de sport was geweldig, mijn moeder, mijn zussen, m'n nichtje en veel vrienden waren er en dan met Carambole nul rijden, het was perfect”.

Alweer die mooie woorden uit de mond van de blonde Tukker. Hij heeft op iedere vraag zonder enige aarzeling een zeker antwoord en komt ontspannen en vrolijk over, zoals eigenlijk altijd. We vertellen Willem dat hij zo bij ons overkomt en hij blijkt ook nog eerlijk. Willem: “Ik ben blij dat ik zo overkom, maar eerlijk gezegd ben ik dat niet altijd hoor. Ik ben voor mezelf extreem perfectionistisch, zeker ook wel eens in een slecht humeur en heel serieus met de sport bezig. De sport is mijn leven en ik heb ook wel eens zorgen. Maar ik zit goed in mijn vel en wil me voor de buitenwereld uiteraard altijd zo fatsoenlijk mogelijk gedragen”

Knuffel voor Carambole

De laatste vraag alweer, we vragen Willem het gesprek zelf af te sluiten. Zoals hij ons al eerder verrast heeft, doet hij dat ook nu weer. Willem: “Ik vind het eeuwig zonde dat Pim Fortuyn vermoord is. Alleen al 's avonds al dat gezemel op TV, de volgende generatie is van dit alles de dupe. Pim was een charismatische man, een man van het volk, ik denk dat Nederland er heel anders uit had gezien als hij was blijven leven”.

bron: CHIO.nl