Wie het zadeltje past ... het belang van een goed passend zadel!

Wie het zadeltje past ... het belang van een goed passend zadel!

Het belang van een zadelpasser wordt vaak onderschat. Toch is deze persoon uitermate belangrijk voor het welzijn van je paard. "Een goed passend zadel daar start het met... en jawel, iedereen kan een zadelpasser zijn, zolang je durf luisteren naar je paard," klinkt het.

Zadelleed is een term die niet veel ruiters kennen, maar helaas komt het fenomeen wel vaak voor. "Alles start met en goed zadel. Je beschermt zo de rug van je paard en voorkomt eventuele protest reacties van je paard. Daarbij is de juiste boommaat essentieel." vertelt de zadelpasser van dienst.

"Te veel zadelpassers en/of ruiters beoordelen de 'juistheid' van een zadel met het oog. Dat is verkeerd, je moet luisteren naar het paard. Hoe het paard reageert als je met het zadel aan het rijden bent. Hoe het reageert als je het zadel op de rug plaatst. Gelukkig zijn er om de boom te meten, tegenwoordig al nuttige , aangepaste, meters die ons toelaten om de juiste boom te kiezen voor je paard."

De Boom

De boom in een zadel is het frame wat zorgt voor drukverdeling. Het verdeelt de kilo’s van de ruiter over een zo groot mogelijke oppervlakte, zodat de belasting op het paard zo laag mogelijk is. Je hebt de keuze tussen een houten of plastic boom. Een houten boom kun je soms in een pers aanpassen, maar dat kan maximaal één keer. Als je dat vaker doet dan gaat de boom zeer zeker kapot. Bij een plastic boom kan je deze vaak aanpassen via infrarood.Na aanpassing van een zadel moet de ligging altijd rijdend getest worden, want pas dan weet je of het klopt voor de gehele combinatie.

Bewegingsvrijheid

Het belang van een goede boom heeft maar met één onderdeel te maken, de bewegingsvrijheid. "Het zadel is een connector tussen paard en ruiter. Het moet de connectie vergroten, niet belemmeren. Te vaak merk ik nog dat ruiters een zadel kiezen op basis van merk en nadien of zij er goed in zitten ja/nee. Te weinig wordt de vraag gesteld hoe het paard zich voelt bij het zadel. Al rijdend kan je dat snel ondervinden. Je kan nagaan of er protest wordt geuit of het paard anders reageert met het nieuwe zadel op de rug."

"De sportpaarden die vandaag aan de start komen zijn vaak gevoelig en daar moet je als zadelpasser rekening met houden. Uiteraard kan je niet voor ieder paard een ander zadel gaan aanschaffen. Je doet dat best per type van paarden. Daarbij ga je dan uitkijken naar een gemiddeld zadel met zoveel mogelijk bewegingsvrijheden. Je kan dan afhankelijk van paard tot paard het zadel combineren met hulpmiddelen zoals een gel of ondersteuningslap."