Sophie Hinners wint Grand Prix in Riesenbeck: "Mijn doel is het CHIO Aachen"

Sophie Hinners wint Grand Prix in Riesenbeck: "Mijn doel is het CHIO Aachen"

In de finale van de Grand Tour, de Grote Prijs van Riesenbeck, heeft Sophie Hinners opnieuw laten zien waartoe ze in staat is. De 25-jarige won de internationale CSI2*-springwedstrijd over een 1,45m- parcours na een barrage met de 12-jarige ruin Beryl de Pres (v. Popstair Lozonais). De tweede plaats ging naar de stalruiter van Ludger Beerbaum, Philipp Hartmann op Cool Feeling (v. Cornado I). Elf van de 40 startparen waren foutloos gebleven na een veeleisende ronde.

Sophie Hinners had bij de start van het toernooi op donderdag al de belangrijkste springwedstrijd gewonnen en werd vrijdag zevende in de jumping voor gevorderden van de Grand Tour. 

Sophie Hinners is pas 25 jaar oud.  Sinds enige tijd wordt ze door het hele team van internationale topruiters geprezen als het grootste talent, altijd met de waarderende toevoeging: "zeer hardwerkend, uiterst aardig, gereserveerd en down to earth". Haar beschermheer en mede-eigenaar van verschillende paarden, de Nederlander Emile Hendrix, is tevreden: "Ik heb echt geluk gehad met Sophie." Haar belangrijkste successen tot nu toe zijn overwinningen op EEF Nations Cups met het team, een tweede plaats op de German Masters in Stuttgart 2022.

Sophie, wat kun je leren of kopiëren van je landgenote en meest geduchte, vrouwelijke concurrente Janne-Friederike Meyer-Zimmermann?

"Misschien dat je als vrouw ook dezelfde mogelijkheden hebt en succesvol kunt zijn in de sport. En dat familie en springen hand in hand kunnen gaan, tot op wereldniveau. Janne heeft na de geboorte van haar zoontje snel haar draai weer gevonden en is een heel goed voorbeeld voor vrouwen van mijn leeftijd, die op een gegeven moment ook een gezin willen stichten en de topsport in de paardensport willen voortzetten."

Waarom hebben je voor dit toernooi gekozen?

"Ik heb dit toernooi, waar ik altijd super graag rijd, gekozen als voorbereiding op Neumünster. De finale van de Riders Tour vindt daar plaats. Janne staat aan de leiding, ik sta op de tweede plaats. De eerste drie plaatsen winnen elk een auto. Het zou geweldig zijn als wij tweeën daar zouden zijn."

Staat er een toernooi op je kalender voor 2023 waar je zeker aan wilt deelnemen?

"Mijn grootste doel is om weer op het CHIO in Aken te mogen rijden. In 2021 mocht ik al een keer meedoen aan de Grand Tour.  Aken is het favoriete toernooi van bijna alle ruiters. Als onze stal met Richie, David (Richard Vogel, David Will) en ik erbij zouden zijn, zou dat super zijn.

Je zit al enige tijd professioneel in het vak, hebt paarden getraind en succesvol gepresenteerd die vervolgens zijn verkocht. Hoe ga je daar emotioneel mee om? Wordt het makkelijker naarmate er meer paarden de stal verlaten?

"Het is bij geen enkel paard makkelijk als hij of zij vertrekt. Maar aan de andere kant, ik ben ermee opgegroeid, het hoorde er van jongs af aan bij. Dat is ons vak. Ik ben blij als ik paarden mag rijden die ik kan verbeteren en die andere mensen dan willen hebben. Het is een bevestiging van mijn werk als het ook onder een andere ruiter goed gaat. Het is een voorrecht. En als een paard vertrekt, komt er een nieuwe op stal. Het is deze uitdaging, het steeds aanpassen aan nieuwe taken, het leren kennen van nieuwe karakters, waar ik van geniet."

Bestaat er zoiets als een vrouwennetwerk om steun te krijgen in de paardensport? Of bestaat de veelgeprezen gelijkheid van de seksen eigenlijk wel in de paardensport?

"Ik ken ook geen netwerk. Je hebt vriendinnen op het toernooi die bij elkaar blijven. Met Janne en Jessica von Bredow-Werndl realiseerde ik me pas dat de zwangerschapsverlofregeling niet eerlijk was. Ik hoop dat ik op een dag kan profiteren van wat Janne heeft bevochten en dat er in de toekomst rechtvaardigheid komt voor moeders."


Volledige uitslag van de Grote Prijs
Bron: Persbericht