Shirley Scholten Wereldkampioen studenten!

Shirley Scholten Wereldkampioen studenten!

In het Franse Yssingeaux vond van 29 december t/m 31 december 2023 de wereldbekerfinale voor studentenruiters plaats. Dankzij de uitstekende prestaties van de Nederlandse studentenruiters afgelopen jaar, wisten zij zich te kwalificeren voor de Gold League waarin de beste zes landen het tegen elkaar opnamen: Duitsland, Ierland, Groot-Brittannië, Zwitsersland, Frankrijk en Nederland.

Het Nederlandse team, bestaande uit Fleur de Geer, Mylène Spaak, en Shirley Scholten, sleepten niet alleen een gouden medaille in de wacht bij het springen, maar behaalden ook een zilveren medaille in zowel de dressuur als in het gecombineerde klassement. Bovendien wist Shirley Scholtens de titel van wereldkampioen studentruiters op haar naam te schrijven door een eerste plek te bemachtigen in het gecombineerde klassement. Tevens won Shirley brons in de dressuur.


De Student Riding Nations Cups (SRNC) hanteren een uniek format: 36 ruiters uit 12 verschillende landen strijden op paarden die door het gastland worden geleverd. De ruiters krijgen slechts enkele minuten om op te warmen voordat ze de ring betreden. Het evenement is opgezet als een knock-out competitie, waarbij de moeilijkheidsgraad elke ronde toeneemt. De finales bereiken het niveau van de Lichte Tour in dressuur en 1,30 meter in springen.


“Wereldkampioen had ik nooit durven dromen”


Shirley Scholten behaalde na brons in de dressuur en een vierde plaats in het springen de toppositie in het gecombineerde klassement, waardoor zij zich nu wereldkampioen studentruiters mag noemen. Op het podium werd ze vergezeld door Léa Godot uit Frankrijk op de tweede plaats, terwijl Annika Dechert uit Duitsland genoegen moest nemen met de derde plaats. Mylène Spaak wist individueel een zesde plaats te bemachtigen, en Fleur de Geer sloot af op de zevende plaats.


Shirley Scholten: ‘’Afgelopen jaar heb ik met veel plezier mijn debuut gemaakt bij de Nederlandse studentenruiters. Het was daarom ook een eer om samen met Mylène en Fleur Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens de wereldbekerfinale. Dat ik dit jaar zou afsluiten als wereldkampioen had ik echter nooit durven dromen.’’


bron: Persbericht