Ludger Beerbaum: "De federaties worden geleid door de publieke opinie..."

Ludger Beerbaum: "De federaties worden geleid door de publieke opinie..."

In een interview met de Duitse krant, der Spiegel, is Beerbaum een open gesprek aangegaan over oa. zijn visie op de paardensport, de kritiek van de mainstream media en de beruchte RTL-reportage die begin dit jaar werd uitgezonden. De Duitse topruiter uit daarbij sterke kritiek op de nationale federatie en het FEI.

Beerbaum licht allereerst zijn trainingsmethode toe. Tijdens een reportage van de RTL ontstond begin dit jaar ophef toen te zien was dat de Duitser zijn paard toucheerde. Momenteel loopt de tuchtzaak tegen Beerbaum nog steeds. "Het probleem is dat ik geen seponering wil, maar een vrijspraak," vertelt Beerbaum. Het strafrechtelijk onderzoek werd reeds geseponeerd.

"Het is best ok dat er kritiek komt op de paardensport. Maar op de beelden, die er best lelijk uit zien, kan je niet precies inschatten wat er gebeurd," vertelt de Duitser. Beerbaum verdedigt de methode die hij gebruikt heeft, maar kan zich best vinden in het feit dat de methode niet langer toegestaan is. "We leren er met leven dat paarden ook fouten kunnen maken," klinkt het bij Beerbaum.

De Duitser is echter niet mals richting het FN (de Duitse federatie, red.) en het FEI. "De federaties laten zich leiden door het publiek," vertelt Beerbaum. "Dat wil zeggen dat wijzelf, de ruiters, de experts, enz. niet langer zelf de autoriteit behouden om onze sport en zijn regels te bepalen of interpreteren. Ik vrees dat alle trainingsmethoden en hulpmiddelen dan ook op termijn door de maatschappij in twijfel zullen getrokken worden. Het is aan de federatie om de maatschappij te onderwijzen en duiding te geven waarvoor bepaalde hulpmiddelen en/of trainingsmethodes er zijn."

Je Moet Leren Uit Kritiek

Beerbaum nuanceert en vertelt meteen dat kritiek niet verkeerd is. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en duidelijk uitleggen wat we doen. Maar kritiek is niet verkeerd, zolang je die verantwoordelijkheid neemt."

Het volledige interview: klik hier


bron: Spiegel Sport