Jos Lansink: "Vertrouwen als combinatie is belangrijker dan springtechniek..."

Jos Lansink: "Vertrouwen als combinatie is belangrijker dan springtechniek..."

Het outdoor seizoen staat voor de deur. Meervoudig kampioen en sinds kort ook bondscoach, Jos Lansink vertelt waar volgens hem de kracht ligt van een succesvol springpaard en/of combinatie.

"Op het hoogste niveau is het belangrijk dat een goed springpaard vermogen heeft," vertelt Lansink. "Ik zie het liefst de paarden die foutloos springen," lacht hij verder. "Nee het is belangrijk dat het totaalbeeld klopt. Wat zonder meer het verschil maakt is de rijdbaarheid. Op bepaalde momenten kan het enorm spannend worden in de piste. Als een paard dan niet eenvoudig te rijden is kom je als ruiter in de problemen."

"Het is dus belangrijk dat je paard ook met je wil meedenken. Het paard moet vooruitdenken, zichzelf ook gebalanceerd willen dragen tussen de hindernissen."

Vertrouwen is belangrijk

"In feite maakt dit allemaal deel uit van het vertrouwen dat je als combinatie hebt. Een goed vertrouwen in elkaar zorgt er ook voor dat springtechniek niet altijd het belangrijkste is. Als er vertrouwen is help je elkaar als combinatie en dan is de sky the limit."