Jeroen Dubbeldam: "Doorzetting, talent maar voornamelijk veel liefde voor het paard maakt je een echte ruiter!"

Jeroen Dubbeldam: "Doorzetting, talent maar voornamelijk veel liefde voor het paard maakt je een echte ruiter!"

Afgelopen weekend zaten Harry Charles en Jeroen Dubbeldam samen rond te tafel om te praten over de sport en haar uitdagingen. "Een goede springruiter is een ruiter die onbegrensde liefde heeft voor zijn paarden," vertelde Jeroen Dubbeldam. "Als je niet dagelijks met 100% passie en inzet met de paarden bezig bent dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk."

De jonge Britse springruiter, die momenteel op kop van de U25 ranking staat, beaamde die uitspraak. "Het vraag discipline, talent en enorm veel affectie naar je paarden toe. Je moet echt kunnen appreciëren wat de paarden voor je doen."

"Je kan er niet onderuit, in onze sport wordt je vaak met tegenslagen geconfronteerd," gaat Charles verder. "Door het vaak mee te maken ga je er ook intelligent op reageren. Soms verwachten we gewoon teveel van ons zelf, onze paarden, daarom is het belangrijk om je verwachtingen realistisch te houden. Lukt het niet, vergeet dan niet dat er morgen opnieuw een dag is waar je je 150% kan inzetten."

Wijsheid is...

"Het beste advies dat ik mee kan geven aan mijn leerlingen? Je moet echt leren om met liefde met je paarden te werken. Als dat niet het geval is, dan is deze wereld niet voor je weggelegd. Als ruiter moet je durven werken aan je horsemanship, dat wil zeggen dat je moet leren paarden begrijpen in hen gedragingen. Dat is volgens mij ook waar echt succes start. Daarna volgt het beheersen van de skillset van een ruiter... pas nadien kan je met hard werk en doorzetting doorstoten naar de top van de wereld. Je ziet het is een lange weg die te gaan is, een weg die je niet kan bewandelen als je het niet 200% graag doet. Trouwens... niet iedereen vind het even plezant om op het hoogste niveau actief te zijn...het is even plezant op een iets lager niveau, geloof me!"

Volgens Dubbeldam is het overdragen van die wijsheid de job van de wereldtop. "We moeten bovendien durven tonen hoe leuk het is om met onze paarden te werken. Onze sport geniet een grote populariteit, dus dragen wij de verantwoordelijkheid om de mooie momenten ervan te delen met de nieuwe generaties."

Wat hebben paarden je geleerd?

"De Sjiem is het paard dat me echt heel wat heeft geleerd. Hij leerde me dat elk paard anders is en dat je als ruiter het karakter van een paard moet leren aanvaarden. Pas toen ik dat doorhad ben ik met hem kunnen groeien." vertelt Dubbeldam. "Ik moet die woorden bijstaan," vult Harry Charles aan. "Elk paard is anders. Wil je een goede ruiter zijn dan moet je een paardenman zijn, niet een man met paarden. Je moet leren paarden verstaan in hun lichaamstaal en gedragingen. Daarom is het ook belangrijk om veel verschillende soorten paarden te rijden in je jongere jaren..."


bron: Equnews/Rolex