Steve Guerdat: "Al sinds ik kind was droomde ik ervan dit soort proeven te winnen"

Steve Guerdat: "Al sinds ik kind was droomde ik ervan dit soort proeven te winnen"

Afgelopen weekend werd op Spruce Meadows in Canada uitgekeken naar één van de sportieve hoogtepunten dit jaar. Alle aandacht werd er gevestigd op de Rolex Grote Prijs, één van de wedstrijden van de felbegeerde Rolex Grandslam. Steve Guerdat wist dit keer de proef op zijn naam te schrijven. 

Voor de Rolex GP verwelkomde Spruce Meadows 28 combinaties, die het tegen elkaar op zouden nemen in hun individuele zoektocht om de Rolex Grand Slam Live Contender te worden. De Oostenrijker Max Kühner had zijn zinnen gezet op het behouden van zijn Live Contender status na het winnen van de Rolex Grand Prix tijdens The Dutch Masters in april.

Het door Leopoldo Palacios ontworpen parcours, de ultieme springproef voor paard en ruiter, zou worden betwist over 14 veeleisende hindernissen in de imposante International Ring van Spruce Meadows. De wedstrijd werd gadegeslagen door 2.000 opgewonden en goed geïnformeerde toeschouwers - het maximum dat volgens de COVID-19 beperkingen is toegestaan - en met slechts 12 combinaties die doorgingen naar Ronde 2 stond er veel op het spel, en de ruiters wisten maar al te goed dat er heel weinig ruimte was voor fouten.

De Australiër Rowan Willis, een vertrouwd gezicht op Spruce Meadows, gaf al vroeg in Ronde 1 de toon aan met zijn 15-jarige merrie Blue Movie, die foutloos sprong in 80,99s. De thuisfavoriet Mario Deslauriers ging vol vertrouwen door naar ronde 2 met zijn 12-jarige merrie Bardolina 2, die foutloos over de finish kwam in 83,00. De Zwitser Steve Guerdat en de Australische Hilary Scott waren de enige andere ruiters die het parcours van de eerste ronde zonder strafpunten aflegden. De acht deelnemers die doorgingen naar Ronde 2 waren de Egyptenaar Nayel Nassar, de Canadese Erynn Ballard, Kent Farrington, McLain Ward, Will Simpson en Natalie Dean uit Amerika, Carlos Hank Guerreiro uit Mexico en de Brit Scott Brash.

Het Amerikaanse duo, Kent Farrington en McLain Ward, stuurde hun paarden foutloos door het parcours van de tweede ronde, nadat ze in de eerste ronde elk een fout maakten. Op de hielen gezeten door het Amerikaanse duo was regerend Rolex Grand Slam kampioen Scott Brash, die slechts vier strafpunten aan zijn eerste ronde score toevoegde. Het was echter de voormalige nummer één van de wereld, Steve Guerdat, die de eerste plaats innam nadat hij zijn 12-jarige ruin Venard de Cerisy moeiteloos over het 14 hindernissen tellende parcours had geloodst. Na de prestatie van Guerdat waren Deslauriers en Willis de laatste twee ruiters die aan de beurt waren; geen van beide kon echter hun scores van de eerste ronde evenaren, wat betekende dat de drievoudig wereldbekerwinnaar (2015, 2016, 2019) en Olympisch kampioen individueel springen 2012 de CP 'International' won, gepresenteerd door Rolex, en daarmee werd gekroond tot de Rolex Grand Slam of Show Live Contender.

Guerdat, de enige ruiter die sinds het begin van de Rolex Grand Slam of Show Jumping aan elk van de Majors heeft deelgenomen, gaf het volgende commentaar: "Als sinds ik een kind was droom ik ervan om dit soort proeven te winnen. Sinds ik me kan herinneren zijn Calgary en Aken altijd de wedstrijden geweest die ik wil winnen. Ik heb het geluk gehad om Genève een paar keer te winnen, maar Aken en Calgary ontbraken nog. Ik ben niet van plan te stoppen voor ik ze gewonnen heb - ik heb er nu één en ik ga me op de andere richten, heel binnenkort. Dit is wat ons ruiters drijft, denk ik.

"Venard is een heel sterk, moedig en krachtig paard. Hij heeft veel bloed en energie in zijn sprong. Hij heeft niet de beste technieken, maar door zijn kracht en wil om altijd goed te doen hebben we in de loop der jaren de kans gehad om elkaar te begrijpen. Hij is een heel gevoelig paard - hij is heel moeilijk op en af te stappen, je kunt hem niet bewegen, en hij is een beetje verlegen met alles. Maar als hij eenmaal een sprong ziet, dan wil hij die gewoon springen."

Bron: Rolex Grand Slam